Plenković: Zatražio sam od Micotakisa hitnu deportaciju nevinih

Kao društvo moramo osuditi divljaštvo, nasilje i huliganizam", istakao je Plenković

17.08.2023. 14:52
  • Podijeli:
andrej plenkovic reuters-641dbdc26b789.webp Foto: Reuters

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da će pružiti maksimalnu podršku hrvatskim državljanima u Grčkoj koji su uhapšeni zbog sukoba navijača, i da je od grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa tražio da se oni nevini što prije deportuju u Hrvatsku, navodeći da nije moguće da je svih stotinak uhapšenih jednako odgovorno za događaje u Atini.

Plenković se, na početku sjednice hrvatske vlade, osvrnuo na nerede u Atini, pri čemu je jedan grčki državljanin smrtno stradao, a zbog sukoba je uhapšeno i zatvoreno stotinak hrvatskih državljana, i istakao da najoštrije osuđuje huliganizam, prenosi HRT.

"Ovakvo ponašanje predstavlja negaciju sporta, čini štetu hrvatskom fudbalu i ugledu Hrvatske, posebno kada vidimo da je po rezultatima Hrvatska fudbalska velesila. Kao društvo moramo osuditi divljaštvo, nasilje i huliganizam", istakao je on i dodao da pruža maksimalnu pomoć hrvatskim državljanima.

Ponovio je da je hrvatska policija obavijestila i grčku policiju i druge države o potencijalnom dolasku.

"Maksimalno je angažovana naša diplomatija, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova i drugi. U stalnoj smo komunikaciji i na premijerskom i ministarskom nivou. Nastojaćemo da maksimalno ispunimo našu ustavnu obavezu, a to je zaštita hrvatskih državljana i pružanje konzularne i pravne pomoći", istakao je Plenković.

U razgovoru sa Micotakisom, Plenković je rekao da je izrazio oštru osudu nasilja.

"Ne prejudicirajući krivicu, izrazio sam saučešće zbog pogibije jednog navijača AEK-a. Od premijera Grčke sam zatražio da se našim državljanima osigura bezbjednost u zatvorskim institucijama. Drugo, da proces bude pravedan, brz i efikasan. S obzirom na to da nije realno da je svih 100 osumnjičenika jednako odgovorno za nerede, nanošenje povreda i uništavanje, da se oni za koje se utvrdi da to nisu, da se što prije deportuju u Hrvatsku", naglasio je Plenković.

Naše službe će komunicirati sa grčkim vlastima i pružiti dodatnu podršku, bilo o ljekarskoj njezi ili o nekim drugim potrebama, naveo je hrvatski premijer, podsjećajući da se radi o sudskom postupku koji sprovodi grčko tužilaštvo i sudovi.

"U stalnom smo kontaktu sa roditeljima, javnost takođe zna da su pritvoreni većinom veoma mladi", dodao je on.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()