Pad MiG-a 21: Povrijeđeni pilot poručio da će ponovo letjeti

Jedan pilot imao je 1.800 sati ukupnog naleta, koji je nastavnik i probni pilot, a pilot u drugoj kabini ima preko 2.000 sati naleta

06.12.2022. 20:33
  • Podijeli:
pad aviona foto Luka Stanzl:PIXSELL-638f99ae4f1d5.webp Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Još se ne zna koji je uzrok pada aviona koji se srušio u utorak nešto prije 14 sati na području Voćina kod Slatine u Hrvatskoj,

Kako su ministar obrane Hrvatske Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec kazali na konferenciji za novinare u utorak navečer u vojarni na Plesu, u 13.44 sati stigli su prvi signali da nešto nije u redu s MIG-om 21, a samo četiri minute kasnije stigla je i informacija da su se oba pilota katapultirala. 

Istraga o padu aviona još traje

Pretpostavlja se da je uzrok pada MIG-a 21 kvar na motoru, no za konačne zaključke trebat će pričekati kraj istrage koja je počela u utorak, odmah po padu aviona, i očekuje se da bi mogla završiti u srijedu. 

U vježbi na području Slatine sudjelovalo je pet zrakoplova. Kvar se dogodio na jednom od njih. Avion koji se srušio bio je na remontu 2013. i 2014. godine. 

Nabavljamo nove vojne zrakoplove

Križanec je istaknuo kako je riječ o starim avionima, koji datiraju s kraja 70-ih i početka 80-ih godina prošloga stoljeća. 

"Sada smo u 21. stoljeću. Imamo avione druge generacije, a Hrvatska sada nabavlja avione četvrte plus generacije", poručio je Križanec.

I Hranj je poručio kako nesreća pokazuje da je odluka o nabavci novih aviona bila opravdana.   

U vojnom vrhu tvrde da su nadležne službe vrlo brzo reagirale te da su dva pilota koja su skočila padobranom već u 16.25 sati bila u Lučkom, do kojeg su prevezeni helikopterom, nakon čega su sanitetskim prijevozom prebačeni u bolnicu. 

Piloti su povrijeđeni prilikom iskakanja iz zrakoplova, no sada su stabilno.

Povrijeđeni pilot rekao da će ponovno letjeti 

"Jedan od pilota koji je u Lučkom bio u nosilima rekao mi je: Zapovjedniče, ja ću opet letjeti!", kazao je Križanec. 

Dodao je kako su pomoć hrvatskoj strani ponudila ratna zrakoplovstva SAD-a, Francuske i Mađarske, no Zagreb se na tome zahvalio. 

"Ovo je jedan od onih trenutaka koji potvrđuju da i dalje treba ulagati u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo", zaključio je Banožić.

Dodao je kako Hrvatsko ratno zrakoplovstvo uspješno obavlja zadaće. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()