Osuđen penzioner: Kriv jer je prevozio svoja drva

Slučaj je prijavila policija zbog prevoza neobilježenog drvnog šumskog proizvoda bez otiska žiga režijskog čekića i bez propisanog teretnog lista (popratnice).

17.06.2024. 22:40
  • Podijeli:
wood ogrev, drva, šuma pixabay-6463312705ba9.webp Foto: Pixabay

66-godišnji penzioner iz mjesta Bušetina kod Pitomače proglašen je krivim i osuđen jer je traktorom prevozio kubik i po drva koje je narezao na svom imanju.

Slučaj je prijavila policija zbog prevoza neobilježenog drvnog šumskog proizvoda bez otiska žiga režijskog čekića i bez propisanog teretnog lista (popratnice).

Policija je penzionera zaustavila dok je prevozio ogrjevno drvo vrste bagrem u količini od 1,5 prostornih metara. Drvo mu je odmah oduzeto, a sudija ga je kaznio sa 150 evra plus 15 evra prekršajnih troškova. Međutim, sud je odbio zahtjev državnog inspektorata da mu se drva trajno oduzmu.


Prema Zakonu o šumama, predmeti i sredstva koji su korišteni za počinjenje prekršaja trebaju biti oduzeti.

Ali, sudija je istakao kako država nije pretrpjela nikakav gubitak zbog neobilježenih drva i neishodovane popratnice, te da novčana kazna sama po sebi predstavlja dovoljno odvraćajuću sankciju.

“S obzirom na to da je okrivljeniku već izrečena novčana kazna za prekršaj, sud smatra da je ta sankcija dovoljna za postizanje odvraćajućeg faktora i sprječavanje budućih prekršaja. Oduzimanje 1,50 kubika drva bilo bi nerazmjerno i predstavlja prekomjeran teret za njega” naglasio je sudija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()