Napravljen sporazum: Državljani Srbije će uskoro moći dobijati australijske penzije

Primjena Sporazuma će doprinijeti očuvanju njihovih prava u oblasti socijalne sigurnosti, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

01.12.2023. 20:32
  • Podijeli:
starci, stariji ljudi, baka i deka, ljubav, par, pixabay, penzioneri penzija-653f751fa8339.webp Foto: Pixabay

Sporazum između Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti i Administrativni dogovor za primjenu Sporazuma stupiće na snagu 1. februara 2024. godine i omogućiće državljanima ovih zemalja da ostvare pravo na penziju, bez obzira gdje žive.

Ovaj sporazum je veoma značajan za sve građane Srbije koji su svoj radni vijek ostvarili u Srbiji i Australiji, kao i za one koji trenutno žive i rade u Australiji, a kojih, prema procjenama Ambasade Srbije u Kanberi, ima između 150.000 i 200.000.

Primjena Sporazuma će doprinijeti očuvanju njihovih prava u oblasti socijalne sigurnosti, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Ukoliko navršeni staž osiguranja na teritoriji jedne države ugovornice nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država će, radi ispunjenja uslova za penziju, uzeti u obzir i staž navršen u drugoj državi ugovornici, s tim što se visina penzija određuje srazmjerno dužini staža osiguranja u svakoj državi.

Osim toga, građani će moći pravo na penziju, koje su ostvarili na osnovu pravnih propisa jedne države, da koriste i van njene teritorije, a transfer u državu prebivališta, vršiće se bez umanjenja visine davanja.


To znači da će Australija, ukoliko se srpski državljanin koji je pravo na penziju ostvario u toj zemlji vrati u Srbiju, isplaćivati penziju i dalje, odnosno vršiće njen transfer u Srbiju, bez umanjenja visine davanja.

Ovim sporazumom će australijska strana dobiti osnov da transferiše penzije državljanima Srbije koji se vrate u Srbiju, što do sada nije bilo moguće.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()