Na mjesec dana: Predlaže se odgađanje popisa stanovništva

Popis stanovništva planiran je od 1. do 15. novembra.

24.10.2023. 14:20
  • Podijeli:
milojko-spajic-vladacg.jpg

 Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Milojko Spajić izjavio je da će nova vlada, zajedno sa parlamentarnom većinom, s ciljem postizanja opšteg konsenzusa i ubrzanja evropskog puta, predložiti odgađanje popisa stanovništva na mjesec dana kako bi se u tom periodu stvorili uslovi da ova aktivnost dobije legitimitet.

"Popis je statistička kategorija i kvalitet prikupljenih podataka je jako važan za državu. Među najbitnijim pitanjima su koliko mladih je napustilo Crnu Goru idući trbuhom za kruhom, kakvo nam je tržište rada, da li nam je potrebna rekalibracija strategije izgradnje stambenih objekata", naveo je Spajić.

On je istakao da će zbog legitimiteta predložiti i uvođenje softvera, koji bi omogućio da svaki građanin izvrši kontrolu nakon što popisivač uzme podatke, čime bi se onemogućile bilo kakve malverzacije i navodna neobjektivnost popisavača.

"Kako je popis jako važan za državu zbog dobijanja novih ažuriranih podataka, a društvena kohezija i duh kompromisa zbog našeg jasnog opredjeljenja da budemo dio civilizovanog svijeta i EU, očekujem da će svi politički akteri učestvovati u ovom procesu kako bi doprinijeli spuštanju tenzija i preusmjeravanju potpunog fokusa na ekonomiju", zaključio je Spajić.

Popis stanovništva planiran je od 1. do 15. novembra. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()