Na listi prioriteta: Srbija daje veliki značaj izgradnji naftovoda prema Mađarskoj

Srbija se snabdijeva uvoznom sirovom naftom samo iz jednog pravca, preko Hrvatske, naftovodom "Janaf", a izgradnjom novog naftovoda ka Mađarskoj biće sigurnije snabdijevanje domaće rafinerije

08.12.2023. 18:49
  • Podijeli:
naftovod-pixabay.jpg

Vlada Srbije utvrdila je danas da je izgradnja naftovoda Mađarska - Srbija projekat od značaja za Srbiju koji je listom prioritetnih investicija planiran kao jedan od strateških u oblasti snabdijevanja naftom.

Srbija se snabdijeva uvoznom sirovom naftom samo iz jednog pravca, preko Hrvatske, naftovodom "Janaf", a izgradnjom novog naftovoda ka Mađarskoj biće sigurnije snabdijevanje domaće rafinerije, time i domaćeg tržišta, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Projekat naftovoda obezbijediće potencijalno smanjenje ukupnih troškova sirove nafte za krajnjeg korisnika, imajući u vidu direktnu povezanost cjevovodima do izvorišta, dok bi istovremeno bili smanjeni troškovi transporta i cijena derivata nafte kao finalnog proizvoda.

Projekat bi omogućio i diversifikaciju pravaca snabdijevanja sirovom naftom tako da bi Srbija, osim trenutnog snabdijevanja iz hrvatskog naftovoda "Janaf", imala mogućnost i snabdijevanja naftovodom "Družba".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()