Milanović se u Santiagu sastao s Boricem Fontom

Dvojica su predsjednika razgovarala o odnosima Hrvatske i Čilea te su ocijenila da Zagreb i Santiago slično gledaju na neka globalna pitanja

Autor: UNA HR
12.12.2022. 21:08
  • Podijeli:
Milanovic i Boric Font3_Ured PRH_Tomislav Bušljeta-63977e33db9b0.webp Foto: Ured PRH / Tomislav Bušljeta

Predsjednik Zoran Milanović, koji boravi u službenom posjetu Čileu, sastao se u ponedjeljak s čileanskim predsjednikom Gabrielom Boricem Fontom

Dvojica šefova država sastala su se u palači La Moneda u Santiagu, u kojoj je sjedište predsjednika Čilea. 

Hrvatska i Čile imaju puno dodirnih točaka

Milanović i Boric Font ocijenili su da Hrvatska i Čile imaju dobre odnose i puno dodirnih tačaka. Jedna od njih je i velika hrvatska dijaspora koja živi u Čileu, a kojoj pripada i aktuelni čileanski predsjednik. 

Milanović je Čile okarakterizirao kao najevropskiju latinoameričku zemlju kada je riječ o uređenju i funkcioniranju tradicija.  

"Ovdje sam kao predsjednik Hrvatske i svih njenih građana, a u određenoj mjeri i svih onih koji imaju hrvatsko porijeklo. Naravno, Čileanci hrvatskog porijekla su prije svega Čileanci, oni su državljani ove zemlje, oni su lojalni ovoj zemlji. Predsjednika Borica vidim i posjećujem, prije svega, kao predsjednika Čilea, a onda i kao osobu koja je svojim očinskim dijelom porijeklom s naših hrvatskih, dalmatinskih otoka i to je nešto što je neizbrisivo", rekao je Milanović.  

Čile među prvima koji su priznali Hrvatsku

Podsjetio je, stoji u priopćenju s Pantovčaka, da je prije 30 godina Čile bio među prvima koji je priznao Hrvatsku. I kod podjele diplomatske imovine bivše države, Čile se ponašao korektnije od drugih država, ocijenio je Milanović. 

"Hrvatska se tada borila za svaki kvadratni metar ambasada i prostora koje je ona bivša država prisvojila. Taj početak možda danas djeluje daleko, ali mi ga pamtimo", poručio je Milanović.

U 30 godina produbili i ojačali odnose

Istakao je kako Čile i Hrvatska slično gledaju na neka globalna pitanja, poput klimatskih promjena. 

"U proteklih 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa, produbili smo i ojačali odnose između dviju država", kazao je Boric Font. 

Podsjetio je da Hrvatska i Čile imaju niz sporazuma o saradnji.

"Znam da je predsjednik Milanović došao vidjeti kakav je doprinos hrvatske zajednice Čileu, koja broji oko 300 hiljada ljudi. A radi se o prosperitetnoj zajednici koja se istaknula u svim područjima", naglasio je Boric Font. 

Milanović i Boric Font odlikovali jedan drugog

Inače, Milanović je Boricu Fontu uručio Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom za iznimne zasluge u unapređenju odnosa između Hrvatske i Čilea. 

Boric Font je Milanoviću uručio Lanac Velereda zasluga za Čile s Velikom Danicom, ističe se u priopćenju iz Ureda predsjednika. 

Na večeri s predstavnicima hrvatske zajednice u Santiagu i Boric Font

Na Pantovčaku su najavili i svečanu večeru s predstavnicima hrvatske zajednice u Santiagu, na kojoj će sudjelovati i Milanović i Boric Font. 

Milanović od 8. do 15. decembra boravi u službenom posjetu Čileu. U posjet toj južnoameričkoj državi otišao je na poziv čileanskog predsjednika Borica Fonta. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()