Milanović: Hrvatska je jedina članica NATO-a koja je sama odbranila svoj teritorij

Već 15 godina članica vojno-političkog saveza

01.04.2024. 13:53
  • Podijeli:
PXL_190324_111918053 zoran milanović Vjeran Zganec RoguljaPIXSELL-65fbffc43df03.webp Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U povodu 15. godišnjice članstva Hrvatske u NATO-u, predsjednik Zoran Milanović objavio je na Facebooku da će RH i ubuduće biti lojalan i pouzdan partner članica Saveza, ali da je Hrvatska "na prvom mjestu".

"Članice Saveza u Hrvatskoj će i ubuduće imati lojalnog i pouzdanog partnera. Ali, Hrvatska je na prvom mjestu, prije svih", napisao je Milanović.

"Republika Hrvatska već je 15 godina članica NATO-a, vojno-političkog saveza suverenih država kojemu je pristupila 1. aprila 2009. godine.

Od tada, i svjetski poredak i NATO prošli su kroz dramatične promjene na koje Hrvatska nije mogla utjecati. Svih tih godina Hrvatska je bila lojalan saveznik i pošten partner članicama Saveza jer, kao mala ali ponosna nacija, držimo do svoje riječi i poštujemo preuzete obveze", napisao je dalje Milanović, dodavši da, uz čuvanje ponosa i nacionalnog suvereniteta, znamo kako ide i poštivanje obaveza koje smo preuzeli svojevoljno kao suverena država.

"Za Oružane snage Republike Hrvatske nema važnijeg zadatka i misije od zaštite hrvatskog kopna, neba i mora. Hrvatska će se ponašati kao svaka suverena država koja štiti svoje granice, svoj teritorij i svoje ljude, pogotovo imajući na umu da smo jedina članica Saveza koja je svoje granice, teritorij i ljude sama odbranila i oslobodila prije samo 30 godina", stoji u Milanovićevoj objavi na Facebooku.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()