Michel: EU će proširenjem biti sigurnija, a Balkanu će se osigurati stabilnost i mir

Poruke iz Zagreba

17.11.2023. 15:19
  • Podijeli:
Šarl Mišel_Charles Michel_UN_Foto Reuters-1664015005289.webp Foto: Reuters

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel danas je izjavio da će proširenje Evropske unije učiniti Uniju sigurnijom i naprednijom, ali da osigurati stabilnost i mir državama Balkana.

Michel je po dolasku u Zagreb, gdje će razgovarati sa premijerima Hrvatske, Malte, Poljske i Italije, istakao da je potrebno da članice EU ostvare jedinstvo po strateškim pitanjima.

Tokom protekle sedmice, Evropska komisija je preporučila da pregovore za članstvo u EU treba da počnu Bosna i Hercegovina, Moldavija i Ukrajina. Preporučeno je i da Gruzija dobije status kandidatkinje za članstvo.

Lideri EU sredinom decembra treba da donesu odluku da li će prihvatiti preporuku Evropske komisije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()