Kosovo* na korak do prijema u Vijeće Evrope, BiH bila protiv

Za ovu odluku glasali su predstavnici 31 zemlja, a protiv su bili članovi delegacija BiH Snježana Novaković-Bursać, Crne Gore Maja Vukićević i Srbije Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić

27.03.2024. 19:20
  • Podijeli:
savet evrope facebook @council of europe-660450c38d24d.webp Foto: Facebook@Council of Europe

Politički komitet Vijeća Evrope preliminarno je podržao mišljenje u kome stoji podrška za prijem Kosova* u ovu evropsku organizaciju. Protiv je bila BiH jer je tako glasala Snježana Novaković-Bursać iz SNSD-a, članica Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Novaković-Bursać je za Klix.ba potvrdila da je glasala protiv, a tu odluku je obrazložila riječima da je glasala uime BiH na osnovu statusa Kosova* u odnosu na BiH.

"BiH nije priznala nezavisnost Kosova* i na bazi te činjenice i na bazi mnogobrojnih činjenica da se na Kosovu* masovno krše sva moguća ljudska prava, ali i na osnovu zdravog razuma."

Na pitanje po čijem nalogu je glasala protiv prijema Kosova* u Vijeće Evrope, članica SNSD-a nam je rekla da parlamentarci nemaju instrukcije pri glasanju poput ambasadora.

Ovo mišljenje sada ide u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope, a konačnu odluku o prijemu Kosova* dat će Vijeće ministara Vijeća Evrope.

Za ovu odluku glasali su predstavnici 31 zemlja, a protiv su bili članovi delegacija BiH Snježana Novaković-Bursać, Crne Gore Maja Vukićević i Srbije Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()