Kako su Brozovi proslavljali Nove godine?

Luksuz, neobični šeširi, ples, pjesma, svečana odjeća, opuštena atmosfera…

01.01.2023. 10:00
  • Podijeli:
Tito i Jovanka Nova godina-63ac4c2fe2101.webp Foto: Youtube/Print Screen

Tako bi se ukratko mogli opisati dočeci Nove godine na kojima su prisustvovali predsjednik SFRJ Josip Broz i njegova supruga Jovanka.

Novogodišnje toalete i odijela dopunjavali su maštoviti rekviziti, poput kartonskih kapa i šešira. Bili su to klasični meksički sombrerosi, ili kaubojski šeširi, dok su tokom dočeka u Tampaksiringu gosti nosili tradicionalne indonežanske kape.

Tito je bio poznat po tome što je organizovao proslave za najbliže saradnike, porodicu i prijatelje. Osim slavlja u krugu najbližih, šetao je i posjećivao javne događaje, kako bi mu i građani čestitali Novu godinu.

Prvih godina poslije rata, Tito je Novu godinu dočekivao u užem krugu saradnika, prijatelja i njihovih supruga, najčešće u Rezidenciji u Užičkoj 15, a svakog 1. januara na radiju je prenošena poruka kojom je građanima čestitao predstojeću godinu.

Brozovi su Nove godine najčešće dočekivali u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj, a jedina dva izuzetka su bila 1961. u Sarajevu i 1973. u Miločeru.

Glavna mjesta proslava bile su zgrade izvršnih vijeća republika, a obavezno bi se posjećivali domovi armije, nekada i radni kolektivi. Krug zvanica tada je obuhvaćao pored političke i kulturnu elitu, oficire, omladince… Bile su to prilike da i oni koji nisu u najužem krugu političke moći čestitaju predsjedniku i njegovoj supruzi Novu godinu, ili čak odigraju jedan ples.

Omiljeno mjesto za slavlje bili su Brioni gdje je dočekao sedam Novih godina. Najčešće su svečane večere bile organizovane u Bijeloj vili ili hotelu “Istra”, a 1979. godine u hotelu “Neptun”.

Za doček 1955. i 1956. Tito se našao van granica zemlje, pa je Novu 1955. proslavio na brodu „Galeb“. Tada je organizovan intiman doček tokom posjete Indiji, a 1956. je dočekao u hotelu “Winter Palace” u Luksoru, za vrijeme posjete Egiptu.

Trebalo je pronaći adekvatno mjesto, što nije bilo jednostavno, jer je hotel bio dosta star i prijetila je opasnost da se soba sruši ako se u njoj pokreće tridesetak ljudi. Alternativno rješenje je bio bar u prizemlju hotela, nezgodan zbog velikog broja redovnih turista. Isto se desilo 1959. kada je Novu godinu dočekao u Tampaksiringu, tokom posjete Indoneziji, u društvu predsjednika Sukarna. Takvim dočecima su prisustvovali članovi zvanične delegacije i pratnje, kao i mornari i posada “Galeba”.

Za atmosferu zadužene istaknute ličnosti iz umjetnosti

U programu su učestvovali istaknuti estradni, dramski i muzički umjetnici sa prostora cijele Jugoslavije. Izbor zabavljača zavisio je od toga u kom mjestu je doček priređivan. Prema tome koliko su se puta pojavljivali u ovim prilikama, daju se naslutiti i Titovi favoriti.

Nekoliko puta je goste zasmijavala glumica Nela Eržišnik, a isti posao ranije i kasnije su radili i Miodrag Petrović Čkalja, Miodrag Mija Aleksić… Glumci su čitali i komentarisali šaljivu poštu, društvenu igru za koju su dopisnice gostima dijelile djevojke tokom muzičkih nastupa.

Za muzički program zaduženi su bili Tereza Kesovija, Arsen Dedić, ansambl “Avsenik”, Predrag Živković Tozovac, orkestar Garde JNA…

Na dočeku Nove 1977. godine u hotelu “Park” u Novom Sadu učestvovali su vojvođanski tamburaši, Zvonko Bogdan, ali i instrumentalno-vokalni sastav “Lole” iz Beograda, Neda Ukraden, Leo Martin, Mira Banjac, Boris Dvornik i mnogi drugi. Na Brionima 1978. goste su između ostalih zabavljali Zdravko Čolić i Lokice.

Proslave detaljno organizovane

Glavnu ulogu u organizaciji je imao protokol predsjednika, a u situacijama kada su dočeke organizovale republičke i pokrajinske vlade, prijedloge su davali republički i pokrajinski protokoli.

Proslave su detaljno organizovane, a to pokazuju i liste gostiju sa rasporedom sjedenja i nastupanja te večeri, a u nekim slučajevima i prijedlog jelovnika.

Pila su se domaća vina Istarska Malvazija, bijeli Burgundac Kutjevo, Blatina Mostar i Dalmatinski Postup, Rizling Sremski Karlovci i Burgundac crni Kutjevo, a kao dižestiv Maraskino, Cointreau i Grand-Marnier.

Za doček 1977. godine u hotelu “Park” u Novom Sadu na meniju je bila Vojvođanska zakuska kao predjelo (domaća dimljena šunka, slovački kulen, somborski sir), supa od morke sa domaćim rezancima i knedlama od džigerice, kuvani smuđ u sosu holandez, ćureće, praseće i teleće pečenje sa flekicama, podvarkom i pečenim krompirom kao prilogom, miješana salata i kao desert Bačka štrudla sa bundevom, višnjama, orasima i jabukama.

Redovno dobijao čestitke od građana

Tito je svake godine dobijao gomilu pisama od građana. Tadašnjem predsjedniku su pisali i učenici. Početak svake čestitke je glasio “dragi druže”. Na većini novogodišnjih poruka, spominje se i Jovankino ime.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()