Iznos prosječne penzije u Crnoj Gori, veći je od svih zemalja Zapadnog Balkana

Izuzetak su Hrvatska i Slovenija jer su one članice EU

24.11.2022. 17:23
  • Podijeli:
novac_PIXABAY.jpg Foto: Pixabay

Iznos prosječne penzija u Crnoj Gori najviši je od svih zemalja Zapadnog Balkana, ne računajući Sloveniju i Hrvatsku, koje su članice Evropske Unije. Prosječna penzija u Crnoj Gori za oktobar iznosi 359 eura i znatno je veća od prosječne penzije u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu, pokazuje analiza Anadolije..

Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje Crne Gore je od početka godine čak tri puta vršio usklađivanja penzija, koja su dovela do toga da cnogorski penzioneri imaju penzije koje su znatno veće od penzija koje su u državama regije. Posljednje usklađivanje od 1. septembra, kojim je iznos najniže penzije povećan na 253 eura, znatno je uticalo i na povećanje prosječne penzije. Ono što je izvjesno jeste da će penzije u Crnoj Gori rasti i narednih mjeseci, a prvo osjetnije povećanje biće od 1. januara naredne godine. Tada će stupiti na snagu dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, kojom se predviđa da minimalna penzija bude 270 eura. To će uticati i na rast prosječne penzije u državi. U Crnoj Gori trenutno ima 128 hiljada korisnika penzija.

Planirano povećanje penzija i u 2023. godini

Vlada Crne Gore predstavila je prošle sedmice nacrt budžeta za 2023. godinu. Predloženim nacrtom je predviđeno 35 miliona eura za povećanje penzija u narednoj godini. Ipak, da situacija sa finansijama u Crnoj Gori nije baš najbolja, potvrđuje i činjenica da su nedostajuća sredstva u budžetu za narednu godinu predviđena na nivou od 705 miliona eura.

Minimalna zarada u Crnoj Gori 450 eura

U Crnoj Gori osim penzija, od početka godine povećana je i minimalna zarada, što je uticalo i na rast prosječne plate u državi. Minimalna zarada je povećana sa 250 na 450 eura, a prosječna sa 500 na 718 eura. Budžetom za narednu godinu predviđeno je povećanje zarada prosvjetnim radnicima, zaposlenima u javnoj administraciji, vatrogascima, policiji, medicinskim radnicima.

Prosječna penzija u Sloveniji 812 eura

Slovenija i Hrvatska, očekivano, kao članice EU, imaju znatno veće penzije od ostatka zemalja regije. U Sloveniji je od novembra prosječna penzija 812 eura, dok je u Hrvatskoj prosječna penzija u oktobru iznosila 410 eura. U Srbiji je sa najnovijim uvećanjem prosječna penzija 287 eura, dok je u BiH prosječna penzija u oktobru iznosila 272 eura.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()