Hrvatska u Ukrajinu šalje 14 helikoptera

Nešto ranije predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je kazao kako neće ništa dati besplatno

26.02.2023. 10:41
  • Podijeli:
Helikopter_vojni_Anadolija-1664372752441.webp Foto: Agencija Anadolija (AA)

Hrvatska je počela sa operacijom slanja ukupno 14 helikoptera u Ukrajinu. Riječ je o dvanaest helikoptera MI 8 MTV-1 i dva helikoptera MI 8 T, koji su izvdojeni iz hrvatskih Oružanih snaga.

Helikopteri se za transport pripremaju u prostorijama Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici. Sa helikoptera se skidaju sve oznake, te se mijenja potrošni materijal, doljeva ulje.

Sedam helikoptera će rastavljeno i transportovano kopnenim putem, a preostalih sedam će odletjeti u Poljsku. Bit će spremni za transport otprilike za deset dana, prenosi Jutarnji list.

Vlada Hrvatske je na sve podatke o vojnoj pomoći Ukrajini stavila oznaku tajnosti, no hrvatski premijer Andrej Plenković je u novembru prošle godine potvrdio donaciju 14 helikoptera.

Nešto ranije predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je kazao kako neće ništa dati besplatno. 

"Ne dam mukte", kazao je tada Milanović, no prije nekoliko dana je nezainteresovano odgovorio na pitanje kada će helikopteri stići u Ukrajinu.

"Nemam pojma. Odlučili su to dati Ukrajini, nek daju. Što su potrebe ukrajinske vojske, dobro znaju, što su potrebe Hrvatske vojske, isto dobro znaju, ali im se fućka", kazao je Milanović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()