Fronteks od 1. jula na granicama Crne Gore

Savjet EU danas je usvojio odluku o potpisivanju sporazuma sa Crnom Gorom o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu /Fronteks/

15.05.2023. 19:40
  • Podijeli:
crna_gora_zastava_foto_pixabay-1663574471151.webp Foto: Pixabay

Savjet EU danas je usvojio odluku o potpisivanju sporazuma sa Crnom Gorom o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu /Fronteks/, objavljeno je na sajtu EU.

Sporazum će omogućiti organizovanje zajedničkih operacija i raspoređivanje timova za upravljanje granicama Fronteksa u Crnoj Gori, u skladu sa dogovorom sa državom.

"Fronteks ima važnu ulogu u osiguravanju bezbjednosti granica EU. Jača saradnja Fronteksa i Crne Gore će poboljšati bezbjednost na spoljnim granicama EU", rekao je Gunar Stremer /Gunnar Strömmer/, švedski ministar pravde.

Zahvaljujući sporazumu, Fronteks će moći da pomogne Crnoj Gori u upravljanju migracionim tokovima, suprotstavljanju ilegalnoj imigraciji i borbi protiv prekograničnog kriminala, navodi se u saopštenju.

Od usvajanja nove uredbe Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu 2019. godine, Fronteks može pomoći zemljama sa kojima potpišee sporazume na cijeloj njihovoj teritoriji, a ne samo u regionima koji se graniče sa EU, kao što je bio slučaj sa prethodnim mandatom. Uredba, takođe, omogućava osoblju Fronteksa da ima izvršna ovlašćenja, kao što su granične provjere i registracija lica.

Ovaj sporazum će zamijeniti sadašnji sporazum između Crne Gore i Fronteksa, koji datira iz 2020. godine, a koji je dogovoren prije stupanja na snagu nove uredbe Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

Fronteks ima sporazume o saradnji u upravljanju granicama sa Albanijom /2019/ i Srbijom /2020/ prema prethodnim pravilima i sa Moldavijom /2022/ i Sjevernom Makedonijom /2023/ prema novim pravilima.

Sporazum će se privremeno primjenjivati od 1. jula 2023. Nakon što Evropski parlament da saglasnost na sporazum, Savjet ga može konačno zaključiti. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()