Fiktivnim fakturama uzeli 2,8 miliona evra "Elektroprivrede" Srbije

Pod istragom su odgovorne osobe "Profil projekta", "Nib parta", "Sbos konstrakšn" i preduzetničke radnje "Autoprevoznik"

11.05.2023. 22:40
  • Podijeli:
eps-6431191045d8f.webp Foto: EPS

Četiri lica uhapšena su u Srbiji jer su izradom fiktivnih faktura lažno prikazala nabavku određenih dobara i usluga za izgradnju industrijskog kolosjeka za potrebe "Elektroprivrede" i pribavila protivpravnu imovinsku korist od oko 2,8 miliona evra, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije.

Privedeni su V.B. /68/, bivše odgovorno lice u "Profil projekt", D.R. /42/, odgovorno lice u "Nib partu", N.L. /36/, bivše odgovorno lice u "Sbos konstrakšn" i S.K. /45/, odgovorno lice preduzetničke radnje "Autoprevoznik" u Ubu.

Istom krivičnom prijavom obuhvaćeni su i B.V.S, kao bivše odgovorno lice u "Italijana konstucioni" - ogranku stranog pravnog lica i odgovorno lice u "Meta Balkanu" i N.T, bivše odgovorno lice u "Bauvesenu", koji su već u pritvoru.

Od ukupnog iznosa od 326.909.860 dinara protivpravno stečene imovinske koristi, najviše novca, tačnije 224.345.862 dinara /oko 1,9 miliona evra/, pripalo je firmi "Bauvesen", dok su ostatak podijelili osumnjičeni B.B.S. i firme "Profil projekt", "Sbos konstrakšn", "Nib Part" i preduzetnička radnja "Autoprevoznik K.S. Ub".

Iz MUP-a su naveli da je mahinacijama uhapšenih firmi "Bauvesen" omogućeno neplaćanje poreskih obaveza u vrijednosti od 76.445.260 dinara /više od 650.000 evra/, što je i iznos za koji je oštećen budžet Srbije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()