Deklaracija iz Atine: Budućnost Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije u EU

Također je naglašeno da ne može biti nekažnjivosti za ratne i druge zločine, kao što su napadi na civile i uništavanje infrastrukture

23.08.2023. 12:40
  • Podijeli:
Zelenski_Atina_Balkan_foto_Instagram Cropped-64e4b3597429e.webp Foto: Instagram

U Atini, na neformalnom sastanku predstavnika Evropske unije s predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije, usvojena je zajednička Deklaracija o podršci Ukrajini. U tekstu se izražava podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Također je naglašeno da ne može biti nekažnjivosti za ratne i druge zločine, kao što su napadi na civile i uništavanje infrastrukture.

U Deklaraciji se ističe podrška Zapadnom Balkanu, Ukrajini i Moldaviji na naporima za priključenje EU i važnost da te regije budu prihvaćene kao punopravni članovi evropske porodice.

Deklaraciju su, među ostalim, potpisali i predsjednik Srbije, predsjednik Crne Gore, premijer Kosova, predsjednica Vijeća ministara BiH, premijer Sjeverne Makedonije i premijer Hrvatske.

“Ruska invazija na Ukrajinu je ključni trenutak za Evropu, koji stvara novi nivo svijesti o zajedničkim principima, jedinstvu i zajedničkoj budućnosti u okviru EU. Ovo je kritično vrijeme za sigurnost, mir i stabilnost našeg evropskog kontinenta. Zakoni i principi koji su tako dugo doprinosili stabilnom i predvidivom evropskom sigurnosnom poretku narušeni su i ponovo smo svjedoci ispoljavanja katastrofalnih posljedica revizionizma”, navodi se u Deklaraciji.

Dodaje se da su zvaničnici u razgovorima u Atini izrazili podršku za napore ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u postavljanju principa mira u skladu sa Poveljom UN-a, te da su pozdravili napore Generalne skupštine UN u mira u Ukrajini.

Zajedničko naslijeđe i budućnost

“Dogovorili smo se da ne može biti nekažnjivosti za ratne i druge zločine, kao što su napadi na civile i uništavanje infrastrukture, i svi odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost”, ističe se.

“Prije 20 godina, na samitu u Solunu priznato je da Zapadni Balkan pripada EU. Čvrsto vjerujemo da je ta izjava danas relevantnija nego ikada. Eskalirajući agresorski rat protiv Ukrajine otkrio je hitnu potrebu za snažnom, otpornom i inkluzivnom EU kao kamenom temeljcem mira i prosperiteta među našim narodima u ovim izazovnim vremenima.”

U Deklaraciji se naglašava i da Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija, geografski susjedi članica EU, imaju zajedničko evropsko naslijeđe, historiju i budućnost te da je važno da ove regije budu prihvaćene kao punopravne članice evropske porodice.

“Danas smo u Atini razgovarali o putu naprijed, kako bi ostvarili ovu viziju Europe. Istakli smo važnost da postavimo sebi za cilj završetak vizije EU obogaćene Zapadnim Balkanom, Ukrajinom i Moldavijom. Istakli smo potrebu da se obnovi i ponovo stavi fokus na proces proširenja koji je opipljiv i kredibilan, bez prečica do postavljenih uvjeta. Izrazili smo posvećenost da podržimo Ukrajinu i Moldaviju da poduzmu naredne korake u svom pristupnom procesu čim završe neophodne reforme”, navodi se.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()