Crna Gora: Na više biračkih mjesta uočene nepravilnosti

Jedan birač nasrnuo na članove odbora i otvorio glasačku kutiju

02.04.2023. 11:00
  • Podijeli:
Crna Gora glasanje_Strahinja Aćimović Tanjug-642943e832744.webp Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

Centar za monitoring i istraživanje CEMI saopštio je da su na više biračkih mjesta uočene nepravilnosti tokom današnjeg glasanja u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.

Na jednom biračkom mjestu u Podgorici građanka je prijavila da je član biračkog obora, nakon što je dala ličnu kartu, njene podatke prepisao na poseban bijeli papir, koji je sklonio i ostavio sa strane.

Iz Cemija upozoravaju da je ovakvo postupanje suprotno zakonu, odnosno da je zabranjeno na biračkom mjestu vođenje bilo kakve evidencije o biračima koji su glasali, kao i korišćenje kopije biračkog spiska ili bilo koje druge pomoćne evidencije o biračima.

U Baru je jedan listić proglašen nevažećim nakon što je član biračkog odbora primijetio da je glasač fotografisao listić, prenose crnogorski mediji.

Posmatrači Centra za demokratsku tranziciju (CDT) javili su da je uočeno da na tri biračka mjesta - u Zeti, Danilovgradu i Pljevljima nedostaju jedan ili dva glasačka listića, što je konstatovano u zapisnicima, odnosno obaviještene su opštinske izborne komisije.

Iz CDT-a navode da su na biračkom mjestu u Pljevljima prisutna samo tri člana biračkog odbora, te podsjećaju da je zakonom propisano da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici.

Posmatrači Cemija saopštili su da je na jednom biračkom mjestu u Podgorici, nakon upozorenja Biračkog odbora, birač nasrnuo na članove odbora i otvorio glasačku kutiju, te je policija izašla na lice mjesta.

Na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Meksiko", kako se navodi, nepoznata osoba fotografisala je tablice automobila ispred biračkog mjesta, nakon toga je postavljala pitanja ko je do tog trenutka glasao, a zatim napustila biračko mjesto.

Iz CeMI-ja su naveli da se u Podgorici nedaleko od dva biračka mjesta nalaze bilbordi predsjedničkih kandidata Mila Đukanovića i Jakova Milatovića, što nije u skladu sa zakonom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()