Borrell: "EU zabrinuta jačanjem prisustva vojske Srbije pored granice sa Kosovom*"

"Nema mjesta na evropskom kontinentu za jačanje naoružanja i bezbjednosnih snaga", poručio šef evropske diplomatije

30.09.2023. 12:37
  • Podijeli:
Žozep Borelj_Josep Borrell_Foto Reuters-63cecc8dad4ce.webp Foto: Reuters

Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva vojske Srbije pored granice sa Kosovom*, izjavio je šef evropske diplomatije Josep Borrell.

“Raspoređivanje vojske duž Administrativne pogranične linije (sa Kosovom*) je veoma zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti. Nema mjesta na evropskom kontinentu za jačanje naoružanja i bezbjednosnih snaga. Snage treba da se povuku”, izjavio je Borrell u subotu 30. septembra, grupi novinara iz međunarodnih medija.

On je potvrdio da je u redovnom kontaktu sa partnerima i saveznicima, uključujući i Sjedinjene Američke Države (SAD), te razgovaraju o trenutnoj situaciji na sjeveru Kosova koja prije svega zahtjeva deeskalaciju i stabilizaciju bezbjednosne situacije.

“Prošlosedmično otkrivanje oružja i vojne opreme je veoma ozbiljno”, ocijenio je Borrell u izjavi ovim novinarima.

I američki zvaničnici su 29. septembra izrazili zabrinutost Washingtona zbog “velikog razmještanja” srpskih trupa duž granice sa Kosovom.

“Pratimo veliko srpsko raspoređivanje duž granice sa Kosovom koje predstavlja neviđeno učešće srpske artiljerije, tenkova i pešadijskih jedinica. Vjerujemo da je ovo vrlo destabilizirajući razvoj događaja. Pozivamo Srbiju da povuče svoje snage sa granice i nastavi da smanjuje tenzije”, izjavio je Koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD, John Kirby.

Do raspoređivanja srpskih trupa duž granice sa Kosovom* dolazi nakon incidenta 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu. Kosovo* je okrivilo Srbiju za ovaj napad koja negira bilo kakvu povezanost.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()