Analitičari podijeljeni: Početak nove ere ili teška vremena za Crnu Goru

"Nema sumnje da su najveći dobitnici Milatovićeve pobjede u Crnoj Gori Vučić, Dodik i Putin"

03.04.2023. 19:02
  • Podijeli:
crna_gora-642afd2d9b6b3.webp Foto: Anadolija

Dan nakon drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori i pobede kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića nad odlazećim šefom države Milom Đukanovićem, analitičari ocjenjuju da je to početak nove ere za državu, dok s one druge, strane poraženih tvrde da Crnu Goru čekaju teška vremena i "mrak za BiH i Kosovo".

Crnogorski politički analitičar Miloš Bešić kaže da pobjeda Milatovića sa 60 odsto glasova na juče održanim predsjedničkim izborima predstavlja nastavak procesa koji je počeo 2020. godine, i koji označava smjenu elite i smjenu generacija.

"Nadam se da će nestati sve negativne strane iz vladavine DPS-a, a da će ojačati one koji se tiču ekonomskih tema, Evropske unije i vladavine prava", kazao je Bešić.

Prema njegovim riječima, ukoliko Milatović odustane od podjela, možemo, ističe, stvarati jednu novu eru Crne Gore koja bi značila i građenje demokratskog kapaciteta.

"Mislim da su građani poslali jasnu poruku da hoće promjene i da sa one strane identifikacije sa bilo kojim novim političkim liferom, nova politička elita vodi računa o njihovim potrebama", naveo je Bešić koji se nada da građani sledeći put neće čekati 30 godina za smjenu.

Novinar zagrebačkog Jutarnjeg lista Vlado Vurušić konstatuje da je era Mila Đukanovića završena nakon više od 30 godina i tvrdi da Crnu Goru očekuju teška i turbulentna vremena sa neizvesnom završnicom.

Vurušić smatra da je novi predsjednik Crne Gore, kako navodi, umjereni prosrpski kandidat iza kojeg je stala Srpska pravoslavna crkva (SPC). Tvrdi i da su sveštenici SPC išli praktično od vrata do vrata i pozivali ljude da glasaju za Milatovića, koga su, dodaje, podržali i Vojislav Šešelj ali navodno i zapadne ambasade.

"A pobjedu slavi uz srpske trobojke koje dominiraju njegovim izbornim štabom i uz srpske nacionalističke pjesme. Slično je bilo i kad je pobijedio na lokalnim izborima u Podgorici kad su procrnogorski mediji pisali da je od 'Evrope sad' postao 'Srbija sad'", rekao je Vurušić.

Kad je riječ o Đukanoviću, Vurušić piše da on tokom svoje višedecenijske vladavine nije uspio da obezbijedi nekog prihvatljivog i jakog nasljednika, niti da dovoljno ojača procrnogorsku suverenističku struju koja bi mogla da se suprotstavi prosrpskoj i proruskoj opciji, koja je, kako tvrdi, posljednjih godina ojačala, pogotovo kad su na njihovo čelo stale crkvene strukture SPC-a, odnosno Mitropolije crnogorsko primorske.

Vurušić kaže da je Đukanović doveo u opasnost upravo ono što je i njegova zasluga – obnova nezavisnosti i jačanje crnogorskog nacionalnog i kulturološkog identiteta.

"Šta će učiniti mladi Jakov Milatović, čiji se pokret zove Evropa sad!, tek ćemo vidjeti, ali njegovom pobjedom svakako su ojačale prosrpske opcije, koje su međusobno u suparničkom i konkurentskom odnosu, ali im je ovoga puta uspjela zajednička namjera – rušenje Mila Đukanovića", piše Vurušić.

Smatra da će DPS svakako nastaviti bez Đukanovića i najveća greška bi im bila da ih i dalje vodi na parlamentarnim izborima, jer on više nije "adut za trku".

I profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bostanu Vesko Garčević tvrdi da da porazom Đukanovića  Crna Gora ulazi u fazu neizvjesnosti.

Garčević u pokretu Evropa sad vidi ideološke podjele i tvrdi da u njemu ima ljudi koji su, kako kaže, veoma nacionalistički nastrojeni, a imamo i one koji, makar na retoričkoj ravni, imaju evropsku i evroatlantsku agendu".

"Uticaj Srpske pravoslavne crkve na politički život u Crnoj Gori nastaviće da jača jer će partije koje će doći na vlast u junu, nakon parlamentarnih izora, biti otvorene za takav uticaj", navodi Garčević u izjavi za Radio Slobodna Evropa i prognozira da će Pokret Evropa sad nakon parlamentarnih izbora imati i premijera.

Uzrok Đukanovićevog pada vidi u nereformisanom DPS-u i nepromijenjenoj retorici.

Kolumnista portala CdM Andrija Nikolaidis kaže da je Đukanovića na juče završenim izborima pobijedilo vrijeme.

"Ako nekome nije jasno šta je juče pobijedilo, eno snimaka pobjednika koji slave. Meni se čini da oni ljudi, koji su izgledali kao new age verzija četnika iz Bulatovićevih filmova, imaju neka očekivanja od pobjednika. Od kojih nemala očekivanja imaju i negdašnji crnogorski suverenisti koji su ih podržali i glasali. Ovi drugi će lako biti namireni sa nekoliko ambasadorskih i ministarskih mjesta. Oni prvi bi mogli biti problem", piše Nikolaidis.

Jasmin Mujanović, politolog i stručnjak za međunarodne odnose tvrdi da će pobjeda Milatovića na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori imati refleksije na BiH i samoproglašenim Kosovom.

"Nema sumnje da su najveći dobitnici Milatovićeve pobjede u Crnoj Gori Vučić, Dodik i Putin. Biće i koristi za Plenkovića i Ramu u drugom redu, ali ovo je velika pobjeda za 'srpsku riječ'", kaže Mujanović i dodaje:

"I time, naravno, mračan znak za BiH i Kosovo*".

Ne precizirajući zbog čega bi pobjeda Milatovića bio "mračan znak za BiH i Kosovo*" Mujanović dodaje da su oni koji će tvrditi suprotno u odnosu na njegov stav "isti oni koji su 2020. lažno obećali da je Dritan Abazović prozapadni reformator".

"Griješili su tada, griješe i za Milatovića", zaključio je Mujanović, prenio je portal Radiosarajevo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()