Abazović ne mora više čuvati tajne

U interesu građana bilo da se i druge državne institucije na ovaj način i u budućnosti odrede na slične zahtjeve sudova u Crnoj Gori

06.03.2024. 16:09
  • Podijeli:
dritan abazović reuters-652d926eba9dd.webp Foto: Reuters

Andrija Mandić, predsjednik parlamenta Crne Gore, oslobodio je Dritana Abazovića obaveze čuvanja tajnih podataka iz nadležnosti predsjednika Skupštine Crne Gore.

"Sudijama Osnovnog suda u Podgorici i Baru poslao sam dopis kako bih ih obavijestio da oslobađam Dritana Abazovića, bivšeg predsjednika Vlade Crne Gore i sadašnjeg poslanika u Skupštini Crne Gore, obaveze čuvanja tajnih podataka iz djelokruga nadležnosti predsjednika Skupštine Crne Gore, a u vezi s okolnostima saznanja koja su predmet postupaka koji su u toku", napisao je Mandić na društvenoj mreži X.

Sve što ne šteti interesima države, a koristi pravu javnosti da zna, kako je naveo Mandić, "treba da bude dostupno svima koji odlučuju o pravima i slobodama ljudi, kao i svakom građaninu demokratskog društva o pitanjima koja se tiču njegovog dobra i prava na siguran i slobodan život", prenosi RTCG.

Istakao je da je uvažavanje prava javnosti da zna jedno od temeljnih principa demokratskog i slobodnog društva i "načelo kojem sa poštovanjem i iskrenom privrženošću i ovim odgovorom želi da da na neophodnoj važnosti".

"Slobodna informacija je put do slobodnog čovjeka. Onaj od koga se krije, kao i onaj koji ne zna ono što bi trebao znati, a tiče se njega ili čitavog društva, ne može biti neko ko odlučuje i na taj način se ugrožava demokratija i njene vrline. Zato iz dubokog uvjerenja i pune privrženosti ustavnoj demokratiji i vladavini prava šaljem ovaj odgovor uvjeren da nije moralno kriti ono što pripada svima, niti sprečavati da oni koji hoće da znaju saznaju sve što ih se tiče, a ne šteti pravima drugih", dodao je Mandić.

Smatra da bi u interesu građana bilo da se i druge državne institucije na ovaj način i u budućnosti odrede na slične zahtjeve sudova u Crnoj Gori.  

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()