Ranko Rajović u "Reaktoru": Vratimo igru u škole

Autor NTC programa poručio da je vrijeme za promjenu pristupa

19.06.2023. 21:00
  • Podijeli:

Vratimo igru u škole - poručio je autor NTC programa, Ranko Rajović u emisiji "Reaktor".

Konstatujući već na samom početku emisije da se danas mnogo toga promijenilo, pa i djeca, Rajović, u razgovoru sa našom Dubravkom Gajić, kaže da je, samim tim, vrijeme i za promjenu pristupa.

"Svaka nova generacija je slabija i slabija, što je znak da nešto mora da se mijenja. Ali, kad god je riječ o nečemu novom, uvijek postoji otpor nekih struktura koje ne shvataju da mora nešto da se promijeni", kaže Rajović, naglašavajući da on može da da znanje, ali da je za promjene potrebna podrška sistema.

Učitelji su, kaže, naučeni na jedan način rada - ponovi lekciju danas, sutra, ali tako mozak ne radi.

"Zašto da mučimo dijete učenjem napamet? Postoji mnogo alternativnih metoda, a jedna od njih su nelogične priče, koje postoje još od Stare Grčke. Nelogične priče aktiviraju rezervne regije mozga, što i jeste cilj NTC programa", otkriva Rajović, a zatim počinje da priča priču.

"Jednog zimskog dana, lenjivac SID (glavni junak crtanog film 'Ledeno doba'), krenuo je u šetnju, u koju je poveo kućnog ljubimca - ježa i sa ježom otišao u planinu. Vidjeli su drvenu ogradu, koja se zove taraba, jedva su se popeli, preskočili i pali na harmoniku. Kada su pali na harmoniku, vidjeli - šta je sad ovo - počeli da sviraju i otišli u Pančevo u rafineriju da drže koncert."

Zvuči nelogično, zar ne? U tome i jeste suština. Koju lekciju djeca mogu da nauče iz ove priče, otkrijte u "Reaktoru", a u nastavku pročitajte Rajovićevo objašnjenje zašto se aktiviraju rezervne regije mozga na nelogične priče.

"Mozak je organ za preživljanje, pa samim tim, bolje radi kada je nešto nelogično, kako bi provjerio da li smo u opasnosti", objašnjava on.

Da bi sve bilo još bolje, naš mozak, što Rajović više puta naglašava, luči hormene sreće kada naučimo nešto novo.

A, u "Reaktoru", uz našeg gosta Ranka Rajovića, slušali smo i učili, između ostalog, o tome kako su velika očekivanja roditelja - veliki izvor stresa za dijete, o uticaju agresivnih igrica na empatiju, te o nedovoljno iskorištenim moćima našeg fonetskog jezika.

"Reaktor" je emisija koja se bavi aktuelnim društveno političkim temama i iznosi ih pred oči javnosti. Establirani novinari i urednici UNA televizije razgovaraju sa svojim relevantnim sagovornicima, razbijaju teme na detalje, do atoma - racionalizuju, debatuju, razlažu i ponovo sastavljaju nove zaključke i saznanja.

Una televizija ograđuje se od izjava, ličnog mišljenja i stavova sagovornika i gostiju iznijetih u emisijama koje se emituju na našem kanalu. 

UNA TELEVIZIJA dostupna vam je putem:    

MTEL (na poziciji 22)     
SUPERNOVA     
BlicNET (na poziciji 19)     
Elta Kabel (na poziciji 19)     
Telrad (na poziciji 19)     
KALDERA KDS (na poziciji 19)     
TELEMACH     
HS Kablovska Televizija (na poziciji 69)     
HKB Net (na poziciji 69)     
M&H Company (na poziciji 69)     
TrionTel (na poziciji 69)     
BH Telecom (na poziciji 55)   
HomeTV – Eronet (na poziciji 30)     
MAX TV (na poziciji 20)     
WIRAC (na poziciji 22)     
MUX D digitalno emitovanje (na poziciji 2)     
TERC KTV (na poziciji 130)     
MEDIASKY (na poziciji 25)     
AMBNET (na poziciji 12)     
Stokic KDS (Doboj) - na poziciji 24     
Miss KDS (Bihać) - na poziciji 202     
TXTV (na poziciji 168)    
KDS Ortak (na poziciji 35)     
Logosoft (na poziciji 630)     
DINNET (na poziciji 30)     
KTV E-G-E (na poziciji 12)     
Global IPTV (Gradačac) - na poziciji 9     
Global IPTV (Gradačac) - na poziciji 4 – RS     
ZipZap IPTV (Zenica) na poziciji 23

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()