Prvo posao i sigurnost, pa tek onda djeca

Koji su razlozi što je stvaranje potomstva na posljednjem mjestu

27.11.2022. 20:35
  • Podijeli:

Fakultet, siguran posao, stan ili kuća, finansijska sigururnost pa tek onda formiranje porodice. Ovo je sve učestalija praksa kod mladih u Bosni i Hercegovini.

Istražili smo koliko ovo utiče na natalitet i koji su razlozi što je sve češće stvaranje potomstva na posljednjem mjestu. U današnje vrijeme nije lako osnovati porodicu.

Sigurnost je ono što mladi traže i teško se odlučiti na potomstvo ukoliko nemaju sigurnu budućnost. A naša država, kažu mladi, tu sigurnost ne nudi.

"Naš sistem sistem kasni za svim ostalim jer dok ne završite studije ne možete da se zaposlite, poslije srednje škole se kasno zaposlite. Pa tako te godine koje se naslažu na obrazovanje uzrokuje kasno sklapanje brakova. Stava sam da prvo ja treba da se osiguram, da budem samostalna pa tek onda da razmišljam o tim stvarima", kaže Enisa koja ima 22 godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()