Prelistali smo stranice novih štiva: Političari, junaci u knjigama

Da li će Draško Stanivuković istrčati maraton? Koliko ste upoznati sa sudskim procesom čiji je akter bio Milorad Dodik?

12.03.2023. 10:55
  • Podijeli:

Šta se krije iza one čuvene "100 odsto Srbin, 101 odsto Bosanac", Vojina Mijatovića, a šta je sve Bisera Turković prošla na životnom i na političkom putu?

Nisu Sokolović, Šabo ili Katić, nego su Dodik, Stanivuković, Turković. Prelistajmo stranice nekih novih štiva.

"Ovih dana, prilaze mi neki ljudi i pitaju - da li je Draško zaista tako dobar čovjek, a ja im odgovoram, kao i ranije, jeste, dobar je, i bolji je nego što se predstavlja, nego što vidimo”, riječi su iz knjige, koja je posvećena mladom gradonačelniku Banjaluke, Drašku Stanivukoviću.

Prema riječima autorke Smiljane Moravac-Babić, ovo je, prije svega, knjiga o čovjeku, a tek onda, o političaru.

"On je primjer čovjeka i političara koji zaslužuje mnogo više od jedne knjige. Ja mislim da zaslužuje i film."

A, da mnogo više od jedne knjige zaslužuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, smatrao je Milan Ljepojević.

"Ja nisam napisao ove knjige o Miloradu Dodiku zbog Milorada Dodika, već zbog onoga što on radi. Kada se pojavi na ovim prostorima čovjek, koji bude svojim aktivnostima, svojim djetalnostima i svojim radom, bude tako nametljiv, da je jedan nezaobilazan faktor, sigurno da ću ja i o njemu napisati knjigu. "

A dok se ne pojavi neko ko će o njima pisati, političari se, s vremena na vrijeme, i sami uhvate pera. Odnedavno, na policima knjižara, knjiga "100 odsto Srbin, 101 odsto Bosanac". Sve i da nismo otkrili autora, znali biste da je riječ o Vojinu Mijatoviću. O svom porijeklu, odrastanju, ali i političkom angažmanu, pisala je i kontroverzna bivša ministarka spoljnih poslova BiH, Bisera Turković.

Novinar i pisac, Goran Dakić, iako, doduše, nije pisao o političarima, smatra da oni, ipak, zaslužuju knjige. Samo, ne baš ovakve, koje su, kako je on to nazvao, u domenu fantastičke-udvoričke književnosti.

"Mi, u suštini, teško da ćemo dobiti, u vremenu u kojem živimo, objektivan književni sud, objektivan naučni sud o Dodiku ili Drašku Stanivukoviću. To će tek moći da urade generacije koje dolaze iza nas, ali plašim se da neće imati dovoljno kvalitetnog materijala, zato što će s jedne strane biti knjige Dodik - čuvar Srpske ili Draško, dijamant, Stanivuković, a s druge strane će biti knjige koje okrivljuju recimo, isto tako, Dodika ili Stanivukovića za svako zlo ovoga svijeta, od aparthejda u Africi do rušenja Berlinskog zida."

Nisu samo političari ispričani, pojedini su imali čast da budu i opjevani. No, o tome ćemo neki drugi put.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()