Zvizdićeva inicijativa: Državljanstvo bi moglo vratiti oko 30 hiljada bivših državljana BiH

On navodi da je danas uputio poslaničku inicijativu kojom traži pokretanje procedure zaključenja Sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Njemačke

05.10.2023. 16:48
  • Podijeli:
denis_zvizdić_parlament BiH 1-64240061422b7.webp Foto: Parlament BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je danas poslaničku inicijativu kojom traži pokretanje procedure zaključenja Sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Njemačke.

U tom slučaju, kako navodi Zvizdić na svom Facebook profilu, više od 30 hiljada bivših bh. državljana mogli bi vratiti državljanstvo BiH kojeg su se ranije morali odreći.

“S obzirom na informaciju da SR Njemačka planira do kraja 2023. usvojiti novi Zakon o državljanstvu koji dozvoljava dvojno državljanstvo SR Njemačke i BiH, potrebno je u skladu sa članom I stav (7) tačka d) Ustava Bosne i Hercegovine pristupiti zaključivanju Sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i SR Njemačke. Navedena ustavna odredba prpisuje da “državljani Bosne i Hercegovine mogu imati dvojno državljanstvo druge države, pod uslovom da postoji bilateralni ugovor između BiH i te države kojim se to pitanje uređuje … “, napisao je Zvizdić u obrazloženju.

Ističe da će u slučaju zaključivanja bilateralnog sporazuma u ravnopravnom položaju bi bili svi trenutni i bivši državljani BiH koji su se do sada morali odreći bh. državljanstva jer zakonodavstvo SR Njemačke ne dozvoljava dvojno državljanstvo BiH i SR Njemačke. Član 14 Zakon o državljanstvo, kako dodaje, propisuje olakšani prijem u državljanstvo bivšim bh. državljanima te u slučaju zaključivanja Sporazuma ponovni prijem u bh. državljanstvo BiH ne bi bio uslovljen odricanjem od državljanstva SR Njemačke.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()