Zvizdić najavio: Predložiću poseban Zakon o formiranju Vrhovnog suda BiH

Smatra da postoji neujednačena sudska praksa i različito postupanje sudova u istim ili sličnim situacijama

19.09.2023. 17:37
  • Podijeli:
denis_zvizdić_parlament BiH 1-64240061422b7.webp Foto: Parlament BiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (NiP) je najavio da će predložiti poseban zakon ako zakonom o sudovima, koji je u proceduri, ne bude predviđeno formiranje Vrhovnog suda Bosne i Hercegovine.

U izjavi za Klix.ba je napomenuo da je 24. jula ove godine uputio inicijativu da se Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zaduži da pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine, čime će se, kako je podsjetio, realizovati jedan od 14 prioriteta u integraciji ka Evropskoj uniji.

"Ako Vijeće ministara u narednih nekoliko sedmica ne pripremi zakon ili ne predvidi uspostavu Višeg suda u okviru Zakona o sudovima Bosne i Hercegovine, u parlamentarnu proceduru ću uputiti Zakon o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovina, jer smatram da se prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije u oblasti pravosuđa i vladavine prava ne mogu posmatrati selektivno", naglasio je Zvizdić.

Također je podsjetio da EU od Bosne i Hercegovine zahtijeva da garantuje institucionalnu pravnu sigurnost svim građanima na teritoriji cijele države.

"Pojednostavljeno, EU od Bosne i Hercegovine traži uspostavu Vrhovnog suda, koji postoji u svim zemljama regiona i u većini zemalja EU, s nadležnošću za teritorij cijele Bosne i Hercegovine", dodaje.

Smatra da ne postoji opravdan razlog da se ovo pitanje ne riješi, s obzirom na to da u Bosni i Hercegovini postoji neujednačena sudska praksa i različito postupanje sudova u istim ili sličnim situacijama. Ukazao je da je prethodno navedeno istakao u obrazloženju inicijative koju je uputio u julu ove godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()