Zemlja potencijala i vladavine politike, a ne prava: BiH nesigurno tlo za ulaganja

"Energetska tranzicija ne smije propasti zbog političkog raspoloženja", kaže Fičen

20.04.2023. 18:00
  • Podijeli:
finansije_dogovor-644132138cf2f.webp Foto: Pixabay

"Ne mogu ni procijeniti koliko privatnih investicija Republika Srpska propušta jer njemačke kompanije smatraju da je politička klima u Republici Srpskoj previše nesigurna za dugoročne poslovne angažmane", kaže Tomas Fičen, njemački ambasador u BiH.

On je u nedavnom intervjuu za Politicki.ba kazao da "nazadovanje u reformama i secesionistička retorika predstavljaju otrov za ulaganja."

"Zato bi ključni prioriteti trebali biti jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije", naveo je Fičen.

Damjan Ožegović iz Transparency Inetrnacionala BiH rekao je za portal UNA da je nesigurno političko tlo glavni uzrok nepovjerenja i nesigurnosti investitora.

"Budući da ne mogu znati kakvo će stanje biti već sutra, a da ne pričam u nekom narednom periodu. Dakle, nisu sigurni u okruženje u tom nekom političkom smislu. Ono što je malo bitnije jeste da na onom nižem nivou nismo sigurni kao društvo i kao država, budući da je korupcija prisutna u svim porama društva, pogotovo u privredi. Prema Indeksu pecepcije korupcije jedina država u regonu koja cijelu deceniju bilježi konstamtan pad je BiH. Nismo imali ni u jednom trenutku poboljšanje i prema posljednjem Indeksu BiH je posljednja u Evropi, samo dvije države se nalaze po korupciji iza nje, a te dvije države su obuhvaćene ratom i nalaze se pod vanrednim okolnostima", kaže Ožegović za potal UNA.

Nezahvalno tlo za investicije

Dodaje da je BiH nezahvalno tlo za bilo kakve investicije.

"Investitori ne mogu sa sigurnošću znati šta će ih ovdje čekati, kome će platiti mito, da li će biti reketrirani i sve one dalje pojave koje idu ruku pod ruku sa korupcijom u tom ekonomskom smislu", zaključuje Ožegović.

Vjetroelektrane

Fičen je kao primjer korisnog ulaganja i iskorištavanja prirodnih resursa BiH naveo izgradnju vjetroelektrana.

"I investitori iz Njemačke iz privatnog sektora vide odlične prirodne uslove u BiH za proizvodnju vjetroenergije. U Livnu na primjer treba da se izgradi sistem vjetroparkova koje bi gradila jedna njemačka firma. Osim čiste energije, projekat će regionu donijeti i nova radna mjesta i javne prihode putem lizinga. Međutim, da bi se iskoristio ovaj ogroman potencijal, potrebno je pojednostaviti komplikovane i često politički nabijene procedure odobravanja. Energetska tranzicija ne smije propasti zbog političkog raspoloženja", rekao je njemački ambasador.

Naglasio je da bi ova zemlja mogla imati veliki potencijal: "mnoge njemačke firme bi željele ovdje uspostaviti ili kupiti proizvodne pogone, znači stvoriti kvalifikovana i dobro plaćena radna mjesta ovdje u zemlji. Tada bi i ljudi ostali."

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()