Završene konsultacije kod Viškovića: "Nova vlada se mora nositi sa izazovnim vremenima"

Predstavnik Pokreta za državu Sevlid Hurtić izjavio je da je Pokret na konsultacijama sa mandatarom za sastav nove vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem razgovarao o zahtjevu da u punom kapacitetu uđu u Vladu RS

25.11.2022. 13:03
  • Podijeli:
viskovic-srna-1669377337860.webp Foto: SRNA

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske, Radovan Višković obavio je danas u Banjaluci konsultacije sa predstavnicima četiri parlamentarne političke partije i pokreta.

Na konsultacije kod Viškovića došli su predstavnici Narodne partije Srpske, koju je predvodio lider partije Darko Banjac, delegacija Socijalističke partije Srpske, predvođena predsjednikom Goranom Selakom, zatim delegacija DNS, predvođena potpredsjednikom Duškom Ivićem. U zgradu Vlade Republike Srpske na konsultacije sa mandatarom došli su i predstavnici Pokreta za državu, predvođeni poslanikom Sevlidom Hurtićem.

Višković je naglasio da se izazovna gepolitička situacija nužno reflektuje i na Republiku Srpsku, te da nova vlada mora biti u stanju da se adekvatno nosi sa izazovnim vremenima u kojim će djelovati, vodeći Republiku Srpsku putem očuvanja stabilnosti i ekonomskog prosperiteta.

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske istakao je danas u Banjaluci da od svih političkih partija, koje će učestvovati u radu nove vlade, očekuje kvalitetna kadrovska rješenja koja mogu da odgovore budućim izazovima.

Selak kaže da na sastanku nije bilo riječi o personalnim rješenjima i da je za SPS važno da učestvuje u izvršnoj vlasti u skladu sa brojem poslanika.

Predstavnici SPS-a izrazili su punu privrženost predstavljenim programskim načelima, te istakli da su zainteresovani da u punom kapacitetu učestvuju u radu buduće vlade, kao i da podrže sve kvalitne inicijative s ciljem sveopšteg napretka Republike Srpske.

Potpredsjednik DNS-a Duško Ivić izjavio je danas u Banjaluci da će ova politička partija biti dio vlasti i u Narodnoj skupštini podržati izbor nove vlade Srpske.

"Zajednički ćemo djelovati i u institucijama BiH. Imali smo kvalitetan razgovor sa mandatarom za sastav nove vlade Radovanom Viškovićem, ali nismo pričali o pojedinačnim funkcijama niti broju ministarstava koje bi dobio DNS", rekao je novinarima Ivić nakon konsultacija sa Viškovićem.

On je istakao da je cilj da Vlada Srpske bude stabilna kako bi mogla da se uspješno nosi sa svim izazovima.

"Saglasni smo da DNS ima kvalitetan kadar koji može odgovoriti na sve zahtjeve, bez obzira na pozicije koje će dobiti. O svemu će više riječi biti kada bude potpisan koalicioni sporazum", dodao je Ivić.

Predstavnik Pokreta za državu Sevlid Hurtić izjavio je da je Pokret na konsultacijama sa mandatarom za sastav nove vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem razgovarao o zahtjevu da u punom kapacitetu uđu u Vladu Srpske.

"Mi nismo razgovarali samo o jednom ministarstvu ili dva, već smo razgovarali i po dubini da naši ljudi uđu u Vladu Republike Srpske i na sve druge pozicije koje nam sljeduju po izbornom rezultatu", rekao je Hurtić novinarima nakon konsultacija.

Ukoliko Pokret za državu uđe u Vladu Srpske, Hurtić kaže da u Narodnoj skupštini Republike Srpske tokom posebnih sjednica neće glasati za eventualni veto srpskog člana Predsjedništva BiH.

On je rekao da na razgovorima sa mandatarom nije bilo riječi o konkretnim pozicijama.

"Ovo je prvi razgovor da se vidi da li želimo da uđemo u vlast ili ne želimo", rekao je Hurtić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, on je istakao da Pokret za državu ima svog kandidata za potpredsjednika Narodne skupštine Srpske i da je to Mirsad Duratović.

"U srijedu je glasanje, u srijedu je sjednica Narodne skupštine i nadamo se da bi Duratović trebao da bude potpredsjednik parlamenta iz reda Bošnjaka", rekao je Hurtić.

On je dodao da je Pokret za državu dobio informaciju da su opozicione partije Republike Srpske tražile sastanak sa SDP-om u utorak, 29. novembra, u Sarajevu, te da su u nekim pregovorima sa Nerminom Nikšićem i ljudima iz SDP-a koji najveću odgovornost nose za ovog delegata, čak spremni da podrže i Vojina Mijatovića kao četvrtog delegata.

"Stav Pokreta za državu je - kad su oni spremni na to, naravno da ćemo mi stati iza svog čovjeka", rekao je Hurtić. 

Lider Narodne partije Srpske /NPS/ Darko Banjac izjavio je danas u Banjaluci da NPS očekuje dva ministarstva u Vladi Srpske, jednog za Srbina i jednog za Bošnjaka ili Hrvata.

Banjac kaže da bi srpski ministar iz NPS-a trebalo da bude Diko Cvijetinović, jer ima potreban kvalitet.

On smatra da će politički i ekonomski biti teška vremena za Republiku Srpsku i zato su neophodni ekonomska stablnost i nacionalno jedinstvo.

"Politički će sigurno Republika Srpska imati pritiske u borbi da sačuva nezavisnost u okviru Dejtonskog sporazuma. Ekonomska situacija je teška u svijetu, ali vjerujem da će nova Vlada moći da uspješno odgovori svim izazovima", izjavio je Banjac novinarima u Banjaluci nakon konsultacija sa mandatarom za sastav nove Vlade Srpske Radovanom Viškovićem.

Banjac je napomenuo da na sastanku nije bilo riječi o personalnim rješenjima, ali da NPS ništa ne uslovljava.

Vlada prema Ustavu ima 16 ministara, od kojih je osam iz reda srpskog, pet iz bošnjačkog, a tri iz hrvatskog naroda.

"Srpska nema mogućnost da uvodi nova ministarstva i moramo se uklopiti u ustavna ograničenja", rekao je Višković.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()