Zatvorena birališta u BiH, slijedi brojanje glasova

Na ovogodišnjim izborima učestvuje ukupno 127 političkih subjekata, od čega su 72 političke stranke, 38 je koalicija i 17 nezavisnih kandidata

02.10.2022. 19:00
  • Podijeli:
glasanje_izbori_foto_DenisKapetanovic_PIXSELL-1664718426175.webp Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju opći izbori. Pravo glasa danas ima 3.368.666 birača, koji će moći birati između čak 7.257 kandidata. Pravo glasa ima 3.368.666 birača. 

Da bi mogao glasati birač na biračkom mjestu mora pokazati jedan od važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine, a to su lična karta, vozačka dozvola ili pasoš. Birači, pored ostalih mogućnosti, lokaciju svog biračkog mjesta mogu provjeriti i slanjem SMS poruke na broj 091 12 12 12.

Na Općim izborima 2022. godine angažovano je više od 50.000 redovnog i vanrednog osoblja izborne administracije. Rad izborne administracije, proces glasanja i brojanja glasova nadzirat će blizu 60.000 akreditiranih posmatrača. Procjena je da će Opći izbori u Bosni i Hercegovini koštati 12.528.000 KM.

19:00 Zatvorena birališta u BiH, slijedi brojanje glasova

Birališta u Bosni i Hercegovini, čime je i službeno okončan proces glasanja na ovogodišnjim Općim izborima u našoj zemlji.

Sada slijedi brojanje glasova, a prvi nezvanični rezultati trebali bi biti poznati već oko 21 sat, dok će Centralna izborna komisija BiH preliminarne rezultate saopćiti na pres konferenciji u ponoć.

18:48 - Policajac spasio život mladiću na biračkom mjestu

Policajac Predrag Petrović spasio je život mladiću iz ovog mjesta čiji su inicijali D.R. (25), kojem je pozlilo na biračkom mjestu Rakino Brdo, opština Osmaci, rekao je danas Srni komandir Policijske stanice Osmaci Miljan Bobar.

Bobar je rekao da je mladiću pozlilo na biračkom mjestu, gdje je došao da glasa, a da su svi koji su se tu nalazili počeli da se udaljavaju, vjerovatno iz straha, ali je Petrović, koji je bio na dužnosti, iskazao prisebnost i mladiću izvadio iz usne duplje jezik kojim se gušio.

Više čitajte OVDJE

18:37 - Konaković se nada funkciji premijera FBiH

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je nakon glasanja da ne bježi od funkcije premijera Federacije Bosne i Hercegovine.

"NiP očekuje pobjedu uvjerljivu u Kantonu Sarajevo, pobjedu u BPK, očekujemo da smo u svim drugim kantonima među prve tri stranke, što će nam dati kredibilitet na svim nivoima vlasti", rekao je Konaković.

Više čitajte OVDJE

18:12 - Ispred konzulata u Minhenu ogromne gužve, za glasanje se čeka se i po tri sata

Na biračkom mjestu u Generalnom konzulatu BiH u Minhenu do 17.00 sati glasalo je 476 birača ili oko 47 posto upisanih u birački spisak, izjavila je za Srnu generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić.

Sajić je istakla da su ispred Generalnog konzulata BiH u Minhenu velike gužve, a da se na glasanje čeka od dva do tri sata.

Više čitajte OVDJE

17:46 - Brat Borjane Krišto prijetio da će odnijeti glasačke listiće

Dva puta se prekidao proces glasanja na izbornom mjestu Bila u Livnu zbog nepravilnosti.

Gradska izborna komisija dva puta je morala zatvoriti ovo biračko mjesto. Do izgreda je došlo nakon što su dopredsjednik biračkog odbora i jedna žena prijetili iznošenjem glasačkih listića s izbornog mjesta.

Potom je biralište privremeno zatvoreno za glasanje. Prema navodima dobijenim iz Livna, kako javlja Bljesak radi se o Ljupku Krželju, bratu Borjane Krišto, koji je zamjenik predsjednika biračkog odbora u Osnovnoj školi Bila, rodnom mjestu kandidatkinje za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. 

17:10 - Banjaluka: Na birališta izašlo 80.839 građana

Na području Banjaluke do 15.00 sati glasalo je 42,75 posto birača od 194.193 registrovanih, izjavio je predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Dubravko Malinić.

Na birališta je izašlo 80.839 građana.

17:07 - Izlaznost u Neumu 41,53 posto

U Neumu je do 15 sati na birališta izašlo 1 548 birača ili 41,53 posto, potvrđeno je iz Općinskog izbornog povjerenstva Neum.

Na području Neuma registrirano je 3.727 birača, a otvoreno je 8 redovnih biračkih mjesta i jedan mobilni tim.

Glasanje za sada protječe u redu, bez ikakvih problema.

17:05 - U Travniku glasalo 33,32 posto birača

Do 15 sati na području Općine Travnik izašlo je 33,32 posto birača, kazao je predsjednik Gradske izborne komisije Hajrudin Alibašić.

"Novih prigovora nije bilo, te izborni proces zasad protiče mirno", dodao je Alibašić.

Podsjetimo, travnički GIK zabilježio je nekoliko pismenih i usmenih prigovora u ranijem periodu. Oni su se uglavnom odnosili na pomoć drugoj osobi prilikom glasovanja.

17:01 - Zatvoreno biračko mjesto u Maglaju

Biračko mjesto u Srednjoj mješovitoj školi u Maglaju bilo je zatvoreno oko 13:20 sati po naredbi dežurnog kantonalnog tužioca Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, što je drugi evidentirani događaj zbog kojeg je morala intervenirati i policija.

Na ovom biračkom mjestu policija intervenirala te izvjestila Tužilaštvo ZDK zbog prijave jedne ženske osobe da je već neko na njeno ime preuzeo izborne materijale te glasao.

"Radi se o osobi s gotovo istim imenom i prezimenom, odnosno slovo “v i f” u imenu su bili različiti. Događaj je prijavljen Tužilaštvu ZDK, koje je do obavljanja uviđajnih radnji naložilo zatvaranje ovog biračkog mjesta, koje je već u 14.30 sati ponovo otvoreno", pojašnjeno je.

U mjestu Radunice, općina Žepče, jutros je osoba V. J., iz nekog razloga na biračkom mjestu "pocijepala izborni listić" te je dobila prekršajni nalog.

16:26 - U Banjaluci glasalo 42,75 posto birača

Na području Banjaluke do 15 sati glasalo je 42,75 posto birača od 194.193 registrovanih, izjavio je Srni predsjednik Gradske izborne komisije Dubravko Malinić.

Na birališta je izašlo 80.839 građana.

Malinić je istakao da glasanje protiče uobičajno, bez značajnijih problema.

Građani svoje biračko pravo mogu da ostvare na 266 biračkih mjesta. Angažovano je 25 mobilnih timova. 

16:20 - U Mostaru do 15 sati glasalo blizu 35 posto birača

Prema podacima iz izbornih komisija koje djeluju na području Mostara i Stoca, izlaznost u ovim gradovima do 15 sati je slična onoj iz 2018. godine na Općim izborima.

U Mostaru je do 15 sati glasalo 34.479 birača (35,09 posto), što je za četiri hiljade birača više nego što je bilo zabilježeno prilikom Općih izbora 2018. godine do 15 sati na području Grada Mostara.

Iz Centralne izborne komisije je potvrđeno da je na području Stoca izlaznost do 15 sati bila veća od 50 posto od ukupnog broja na biračkom spisku.

Tačnije, u Stocu je do 15 sati izašlo 5.156 građana, što je 50,80 posto.

16:15 - Halid Bešlić: Izađimo i glasajmo

Legendarni Halid Bešlić istakao je da je važno danas izaći na izbore i glasati.

"Izađimo i glasajmo. To je veoma važno, jer vaša sudbina je u vašim rukama. Danas odlučujemo o svojoj sudbini", poručio je Bešlić.

16:10 - U TK prekid glasanja na jednom biračkom mjestu

Izborni proces u Tuzlanskom kantonu uglavnom protiče bez većih problema, a nekoliko nepravilnosti zabilježeno je na području Tuzle, Lukavca i Živinica.

Dvije nepravilnosti tokom izbornog dana zabilježene su na području Tuzle, a kako je potvrđeno iz Gradske izborne komisije, jutros u sedam sati kasnilo se sa početkom rada jednog biračkog mjesta 145 B i to zbog greške u brojanju listića. Na tom izbornom mjestu glasanje će biti produženo za 20 minuta, koliko se i kasnilo s otvaranjem.

Predsjednica Gradske izborne komisije Tuzla Ajsa Kravić potvrdila je da je u toku jutra došlo do prekida glasanja na biračkom mjestu 050A073 u Osnovnoj školi Mramor u trajanju od 30 minuta zbog primjedbe posmatrača da nisu izbrojani glasački listići.

15:47 - Srebrenica: Do 15 sati glasalo 32,97 posto birača

Prema pristiglim podacima s 30 biračkih mjesta do 15 sati na Opće izbore u Srebrenici od 12.435 birača, glasalo je 32,97 posto, potvrđeno je iz Općinske izborne komisije (OIK) ove općine.

Kako je kazao Zekerijah Hadžić, član OIK, izbori se odvijaju demokratski i bez ikakvog incidenta, osim što je na nekoliko glasačkih mjesta problem sa osobama koje trebaju pomoć drugih lica je novi propisi kažu da ne može svako pomoći i da su potrebna određena dokumenta o invalidnosti kako bi se takvim licima pomoglo.

14:54 - Gdje je bila najmanja, a gdje najveća izlaznost do 11 sati

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je detaljne podatke o izlaznosti na Opštim izborima u BiH do 11 sati.

Iz podataka je vidljivo kako je do 11 sati najveću izlaznost zabilježila opština Istočni Drvar, gdje je na izbore izašlo 32,64 posto onih sa pravom glasa.

Najniža izlaznost do 11h bilježi se u Usori , gdje je građansku dužnost do tada obavilo 7,87 posto birača. Vrlo blizu ovog procenta bili su i Dobretići, ali i Domaljevac.

14:45 - Kavazović pozvao građane da glasaju

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović ponovo je pozvao građane Bosne i Hercegovine da izađu na opće izbore i da glasaju.

"Izađite na izbore, dostojanstveno! Birajte, kao slobodni i odgovorni ljudi, one za koje mislite da su dostojni i kojima možete povjeriti svoj život, svoj imetak i svoju čast", reisul-ulema dr. Husein-ef. Kavazović.

14:30 - Draško Stanivuković s bakom došao na glasanje

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković glasao je danas u ovom gradu.

Stanivuković je na biračko mjesto stigao u pratnji bake i privukao veliku pažnju medija.

Na Instagram nalogu je, nakon glasanja, napisao:

"Danas mi odlučujemo. Danas Banjaluka odlučuje. Danas svaki grad i opština odlučuju. Mi biramo put kojim će ići cijela Republika Srpska. Izađi i glasaj", napisao je Stanivuković.

Glasači u RS danas pred sobom imaju četiri biračka listića. Jedan za izbor srpskog člana Predsjedništva BiH, a drugi za delegate Parlamentarne skupštine BiH, što su institucije na nivou čitave države.

Potom biraju predsednika i potpredsjednika RS, kao i poslanike Narodne Skupštine RS.

14:15 - SDS podnio krivičnu prijavu

SDS je predao Okružnom javnom tužilaštvu Doboj krivičnu prijavu protiv predsjednika Gradske izborne komisije Doboj Nenada Paleksića zbog osnovane sumnje da je počinio niz krivičnih djela protiv izbornih prava, izjavio je zamjenik predsjednika SDS-a Rado Savić.

Savić je rekao da su kod izbornih malverzacija i zloupotreba biračkog prava predviđene kazne od tri do pet godina zatvora, saopćeno je iz SDS-a.

14:00 - U Sarajevu nisu zabilježeni incidenti

Izborni proces na području Kantona Sarajevo (KS) protiče u najboljem redu. Na biralištima dosada nisu zabilježeni incidenti - pokušaji ometanja glasanja te kršenja javnog reda i mira, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Kako iz ovog ministarstva navode, radi osiguranja integriteta izbornog procesa, na svim biračkim mjestima na području KS angažiran je najmanje po jedan policijski službenik.

Istovremeno, shodno uputama i u koordinaciji sa Operativnim štabom akcije „Opći izbori 2022“, koji je zadužen za sigurnosni aspekt izbornog procesa u BiH, pojačana je budnost uniformisane i kriminalističke policije u skladu s nadležnostima MUP-a KS.

13:33 - U Beogradu do 11 sati glasalo oko 20 posto birača

Na jedinom glasačkom mestu u Srbiji za opće izbore u Bosni i Hercegovini, u Ambasadi BiH u Beogradu do 11 sati glasalo je nešto manje od 20 posto upisanih birača.

Predsednik biračkog odbora na tom biračkom mestu Oliver Mićić rekao je da se glasanje odvija bez ikakvih nepravilnosti, da je biračko mesto otvoreno u sedam časova, kako je i planirano, i da će biti otvoreno do 19 časova. Napomenuo je da će biračima koji se budu zatekli na biralištu u 19 sati biti omogućno da glasaju, javlja Anadolu Agency (AA).

Na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za biračko mesto u Beogradu nalazi se 101 birač, i to su građani Bosne i Hercegovine koji su se registrovali zaključno sa 19. julom 2022. godine.

Oni koji nisu u biračkom spisku, a žele da glasaju, mogu to da učine u opštinama u kojima su prijavljeni. 

13:10 - Biračko mjesto otvoreno u Ambasadi BiH u Ljubljani

Bosanskohercegovački građani koji žive u Republici Sloveniji danas su u Ambasadi BiH u Ljubljani mogli glasati za izbor nove vlasti u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, za glasanje u Sloveniji, odnosno u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u Ljubljani, prijavljena su 102 birača.

Republika Slovenija je jedna od 15 država u inostranstvu u kojim su bosanskohercegovački građani prijavljeni da glasaju u inostranstvu na dan održavanja općih izbora u BiH.

Ukupno je u inostranstvu otvoreno 21 biračko mjesto u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, javlja Anadolu Agency (AA).

13:06 - U Livnu glasala Borjana Krišto 

Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora BiH za člana Predsjedništva BiH u nedjelju je u pratnji supruga Branka glasala u Livnu, poručivši kako očekuje da će izbori biti održani u fer i demokratskom ozračju.

U izjavi za medije Krišto je kazala kako očekuje veliki izlazak biračkoga tijela jer, kako je navela, svi oni koji žele dobro Bosni i Hercegovini danas će tu odgovornost i pokazati.

"Također, očekujem da će izbori biti održani u fer i demokratskom ozračju i to je ono što treba nama u ovom trenutku", poručila je Krišto.

12:16 - Mirko Šarović glasao u Istočnom Sarajevu

Predsjednik Srpske demokratske stranke i kandiat za poziciju člana Predsjedništva BiH Mirko Šarović glasao je danas u Istočnom Sarajevu te je nakon glasanja poručio kako očekuje da će biti ispunjena izborna volja građana.

U obraćanju medijima, Šarović je naglasio nadu da izborni proces prođe bez problema.

"Glasao sam i izvršio svoju građansku dužnost. Vjerujem da će ovaj proces da prođe u redu iako znamo da već ima određenih problema", rekao je Šarović.

Poručio je kako smatra da je došao trenutak kada građani žele bolje društvo i državu.

"Vjerujem da je ovo vrijeme kada će građani glasati za sebe, razmišljati o sebi i budućnosti. Uvijek dođe jedan trenutak kada građani žele više i bolje i kada se možda probude i oni koji su bili ravnodušni. Čini mi se da je to ovaj trenutak", mišljenja je Šarović.

12:12 - U Prijedoru izlaznost veća nego prije četiri godine

U Prijedoru je do 11.00 sati glasalo 11.756 građana, odnosno 14,28 odsto, izjavio je predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Prijedor Željko Škondrić.

"To je veoma dobar rezultat u odnosu na prošle opšte izbore gdje je do 11.00 časova izašlo 13,50 odsto", rekao je Škondrić novinarima u Prijedoru.

On je naveo da je najveća izlaznost u Gornjoj Jutrogošti (32,65 posto), a najmanja u Prijedor Centar šest (1,84 posto), ali se radi o biračkom mjestu za lica iz drugih lokalnih zajednica po popisu iz 1991. godine

"Dosad imamo puno negodovanja zbog toga što predsjednici, odnosno birački odbori ne dozvoljavaju pomoć drugim licima, odnosno licima koja slabo vide, a nemaju uvjerenja i potrvde da mogu da glasaju uz pomoć drugog lica, ali ta pravila je odredila Centralna izborna komisija BiH", dodao je Škondrić.

Izlaznost birača u Kozarskoj Dubici do 11.00 sati je 15,24 posto, a izborni dan protiče mirno, potvrdio je Srni član OIK-a Miroslav Škara.

Škara je dodao je OIK zaprimila dva prigovora.

Naredni izvještaj o izlaznosti birača u OIK očekuju nakon 15.00 sati.

12:07 - Hrvatska: U Ambasadi BiH prijavljen 41 glasač

Jedino biračko mjesto u republici Hrvatskoj za glasanje povodom općih izbora u BiH otvoreno je u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Zagrebu gdje je prijavljen 41 birač.

Izborno mjesto u Ambasadi BiH, na adresi Pantovčak 162, otvoreno je, kao i birališta u BiH, od sedam do 19 sati, a pravo glasanja ima ukupno 41 birač, državljanin BiH, s obzirom na to da je veći dio birača svoje pravo već ostvario glasanjem putem pošte.

Božo Dragičević, predsjednik Izbornog odbora na biračkom mjestu u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Zagrebu, istaknuo je kako je u Ambasadi omogućeno glasanje biračima koji borave u Hrvatskoj i imaju pravo glasa na opštim izborima u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

"Za glasanje u Ambasadi BiH u Zagrebu prijavio se 41 državljanin Bosne i Hercegovine. Pored glasanja u Ambasadi, omogućeno je glasanje putem pošte za državljane BiH koji borave u Hrvatskoj. Za takav način glasanja prijavilo se 5.732 birača, koji su svoje pravo već ostvarili", izjavio je Dragičević.

Izbori protiču mirno i po planu, do deset sati ujutro glasalo je oko deset posto birača, naveo je Dragičević.

11:59 - U Sarajevu glasao i Mirsad Hadžikadić

Kandidat Koalicije "Država" za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić glasao je danas na biračkom mjestu na području sarajevske općine Stari Grad.

"Ovo su zaista historijski izbori, ovo je, zapravo, referendum o budućnosti Bosne i Hercegovine. Mislim da je važno glasati 'za', a ne 'protiv'", izjavio je Hadžikadić nakon što je obavio građansku dužnost.

Dodao je kako imamo previše slučajeva i kandidata, ljudi koji se fokusiraju na stranke i na sebe, umjesto na interese građana.

"Mislim da politika, konačno, mora da shvati da je u službi građana i jedino tako će biti u službi države", poručio je Hadžikadić.

11:53 - U Banjaluci glasala Željka Cvijanović

Kandidatkinja za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović glasala je na biračkom mjestu u Školi za slušno oštećene u Banjaluci, a nakon glasanja poručila je da Republika Srpska počiva na demokratskim principima.

Cvijanović je na biračko mjesto došla u pratnji supruga i dvojice sinova, a na glasanje je čekala kao i drugi građani.

Nakon glasanja poručila je da je ovo veliki dan jer se biraju ljudi i politike koji će građane voditi u naredne četiri godine.

"Svima želim mnogo sreće, a Republici Srpskoj da bude stabilna u ovim globalnim izazovima koji se vide i prepoznaju i sigurna sam da ćemo to uspjeti", istakla je.

11:50 - U Sarajevu glasao Željko Komšić

Član Predsjedništva Bih i lider Demokratske fronte Željko Komšić glasao je danas u Sarajevu. 

Kandidat DF-a za člana predsjedništva Bih glsao je na svom biračkom mjestu u općini Novo Sarajevo. 

"Važno je da izbori prođu u skladu sa Zakonom, čeka nas puno posla nakon izbora. Da sve prođe fer i korektno i da narod odlučuje", istakao je Komšić.

11:45 - Glasao i Milorad Dodik

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i kandidat ove političke partije za predsjednika Republike Srpske glasao je danas u Laktašima.

Dodik je sa suprugom Snježanom nakon 11 sati glasao na biračkom mjestu u Domu kulture u Laktašima.

Na istom biračkom mjestu u isto vrijeme je glasao i Miroslav Bojić, gradonačelnik Laktaša i nosilac liste SNSD-a za Narodnu skupštinu RS.

"Vjerujem da će ovi izbori donijeti stabilne institucije RS, stabilnu vlast i stabilno vršenje obaveza i poslova. Oni koji dobiju izbore bit će dodatno obavezni narodu da u ovim nezgodnim vremenima nađu najbolja moguća rješenja i daju odgovore na izazove koji neće biti laki", kazao je Dodik.

11:26 - U Banjaluci glasala Trivić

Kandidatkinja za funkciju predsjednice Republike Srpske Jelena Trivić glasala je danas u Banjaluci.

Trivić je vidno raspoložena došla na svoje biračko mjesto u Banjaluci i obavila svoju građansku dužnost, što je zabilježeno okom kamere reportera UNA-e.

11:20 - U Istočnom Sarajevu glasao Nenad Nešić

Kandidat za člana Predsjedništva BiH iz RS Nenad Nešić obavio je svoju građansku dužnost i glasao na Općim izborima 2022. godine. 

Kako javlja reporterka UNA-e, Nešić je glasao na svom biračkom mjestu u Istočnom Novom Sarajevu. 

11:12 - Murphy: Važan dan u svakom demokratskom sistemu

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy obišao je jutros biračko mjesto u Gimnaziji Dobrinja, ističući važnost današnjeg dana.

"Izborni dan je važan dan u svakom demokratskom sistemu – prilika za glasače da odluče ko žele da ih vodi. Vrijeme je to i da oni koji su zemlju vodili u protekle četiri godine budu odgovorni i za dobre i loše stvari koje su radili", naveo je.

Istakao je i nadu da će što veći broj ljudi izaći na glasanje, napominjući kako je jutros na glasačkom mjestu zatekao veliki broj glasača.

Naglasio je i važnost integriteta izbornog procesa, apelujući građanima da reaguju ukoliko uoče nepravilnosti.

"Ako vide da se dešavaju stvari koje ne bi trebale, mogu to prijaviti. U demokratskom sistemu neophodno je aktivno učešće svih", podcrtao je.

10:35 - U Bijeljini za dva sata glasalo više od 7 posto glasača

U Bijeljini je odziv birača bolji nego prethodnih godina i do 9.00 časova glasalo je 7,03 odsto upisanih u birački spisak koji ima 110.111 lica, rekla je novinarima predsjednik Gradske izborne komisije Dijana Savić Božić.

Prema njenim riječima, za dva sata biračko pravo iskoristilo je 7.500 birača, a taj broj je i veći jer ne sadrži podatke iz sedam mobilnih timova i biračkog mjesta za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Božićeva je pozvala sve građane da izađu na izbore i iskoriste svoje biračko pravo.

Prema njenim riječima, od 183 redovna biračka mjesta u Bijeljini samo je na jednom biračkom mjestu u Janji bilo kašnjenje od 10 minuta i toliko će biti produženo glasanje na ovom biračkom mjestu. /kraj/ljb/foto

10:30 - Biračka mjesta posjetili Christian Schmidt i Jonathan Mennuti

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obišao je biračko mjesto u zgradi Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Visoki predstavnik se sam uvjerio da glasanje protiče bez problema.

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Jonathan Mennuti je posjetio biračka mjesta u Visokoj poslovnoj školi u Sarajevu.

Zahvalio je nadležnim tijelima koja rade na osiguranju integriteta i neometanog provođenja izbora te pozvao sve građane da izađu i glasaju. 

10:01 - U Brčkom početak glasanja kasnio na osam biračkih mjesta

Sva biračka mjesta na području Brčko distrikta su otvorena, ali je kasnilo na osam zbog ponovnog prebrojavanja glasačkih listića, rekla je predsjednik Izborne komisije distrikta Andrea Mrkonjić.

Mrkonjić je na konferenciji za novinare rekla da se na jednom biračkom mjestu sa otvaranjem kasnilo 30 minuta, a na drugom 20 minuta.

"Birački odbori u Brčko distriktu rade dupli posao, prebrojavaju glasačke listiće za sedam nivoa. Članovima biračkih odbora trebalo je više vremena kako bi ponovo prebrojali glasačke listiće", pojasnila je Mrkonjić.

Ona je napomenula da je na pojedinim biračkim mjestima veliki broj posmatrača htio u isto vrijeme biti na biračkom mjestu koji je prostorno ograničen, te da su dobili uputstva kako da postupe u tom slučaju.

Što se tiče biračkih odbora, navela je Mrkonjić, svi su kompletirani i još juče su dostavili izborni materijal na sva biračka mjesta koje je obezbjeđivala policija.

Mrkonjića je navela da na području Brčko distrikta ima 141 biračko mjesto od kojih je 137 redovnih, a pravo glasa ima 72.780 birača, od kojih je sa entiteskim državljanstvom Republike Srpske 29.311, dok ih je 43.469 sa entitetskim državljanstvom Federacije BiH.

9:55 - Građansku dužnost obavio i Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i kandidat za člana Predsjedništva BiH glasao je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi “Nafija Sarajlić” u Sarajevu.

Izetbegović je na glasanje došao u pratnji supruge Sebije.

Pozvao je birače da izađu na izbore.

9:45 - Šefik Džaferović glasao u Zenici

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović glasao je danas na biračkom mjestu Carina 2, smještenom u prostorijama Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić" u Zenici.

Džaferović ove godine, prvi put od proglašenja nezavisnosti BiH, ne sudjeluje aktivno u izbornom procesu, a na tu novinarsku konstataciju te pitanje kako se osjeća u novoj situaciji, odgovorio je da se osjeća "kao i ranije".

"Osjećam se kao i ranije, kada sam bio kandidat. Tačno je da sam bio kandidat na svim izborima od 1996. godine pa na ovamo. I to na direktnim izborima. Isto se osjećam. Ja ću i dalje nastaviti da doprinosim ovoj državi, onoliko koliko god budem mogao. Gdje, šta, kako…manje je važno, manje je bitno. Bitno je ono što je u meni", kazao je Džaferović.

Od ovogodišnjih Općih izbora 2022. godine, istakao je, očekuje da BiH dobije "što kvalitetniju reprezentaciju" vlasti.

Želi, dodaje, "već od narednog dana" da se krene sa uspostavom "ozbiljnih i najozbiljnijih mogućih vlasti u BiH" te da se krene sa procesima unutar BiH, ali i bh. evropskom te NATO putu.

9:38 - Glasao lider HDZ-a BiH Dragan Čović

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović obavio je građansku dužnost i glasao u Mostaru.

"Prelijep je dan i nadam se da će i drugi izaći na izbore", izjavio je Čović.

Kazao je da ne analizira izjave visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

"Ne analiziramo uopće njegove riječi i postupke. Mi trebamo obaviti svoju dužnost i uvjerljivo pobijediti. Šta će Schmidt raditi to nije predmet moga rada", dodao je.

Smatra i da je do danas trebalo doći do izmjena Izbornog zakona BiH.

9:27 - Denis Bećirović glasao u Tuzli: Danas narod treba govoriti

Kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, zajedno sa suprugom Mirelom, glasao je na općim izborima 2022 na biralištu u Osnovnoj školi Sjenjak u Tuzli.

"Danas je praznik demokratije u Bosni i Hercegovini.  Jako je važno da što veći broj ljudi izađe na izbore, da slobodno glasa to je na neki način i ojačana demokratija ako više ljudi izađe na izbore jer onda ćemo imati i vlast koju je narod birao većinskom voljom a to je jako važno u ovim presudnim vremenima za Bosnu i Hercegovinu", rekao je Bećirović.

9:24 - Pronađeni označeni glasački listići

Na biračkom mjestu u Hozićima kod Novog Grada jutros su pronađeni označeni glasački listići za sve nivoe vlasti, rekao je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Ljuban Knežević.

Knežević je naveo da su o svemu obaviješteni policija i tužilaštvo.

On je rekao da su članovi OIK-a, nakon što u Hozićima jutros nije počelo glasanje u 7.00 časova, obišli ovo biračko mjesto i da su našli označene glasačke listiće.

"Nakon sastanka OIK-a biće donesena odluka o daljem postupanju", dodao je Knežević.

9:00 - Državni tužioci raspoređeni u regionalnim centrima SIPA-e u četiri grada

Četiri državna tužioca odlukom v.d glavnog tužioca Milanka Kajganića raspoređeni su od jutros regionalnim centrima SIPA-e u četiri grada – Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli, a povodom održavanja Općih izbora.

Ovo je prvi put da državni tužioci imaju dežure u izbornom ciklusu u regionalnim centrima četiri grada.

U drugim gradovima su angažirani tužioci okružnih, odnosno kantonalnih tužilaštava.

Angažiranje tužilaca na izbornim biralištima bi trebalo osigurati transparentniji izborni ciklus, ali i ubrzati institucionalne postupke u slučaju da budu evidentirana krivična djela.

Za krivična djela izbornih prevara predviđene su kazne zatvora od tri do pet godina.

8:50 - U RS nije otvoreno sedam biračkim mjesta

Sedam biračkih mjesta u Republici Srpskoj još nije otvoreno od ukupno 2.140 birališta, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Iz MUP-a su naveli da je riječ o po jednom biračkom mjestu na području policijskih uprava Prijedor, Zvornik i Banjaluka i četiri biračka mjesta na području PU Bijeljina.

Iz MUP-a ističu da se proces glasanja odvija mirno, bez incidenata.

"Zbog održavanja opštih izbora, lokacije za izdavanje ličnih dokumenata MUP-a Republike Srpske (referati ličnih karata, prebivališta, boravišta i JMB, uključujući akviziciju) rade danas do 19.00 časova", navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a podsjećaju da je zbog izbora ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske naredio zabranu prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju od ponoći do sutra ujutro u 6.00 časova.

"Ministarstvo u sjedištu, policijske uprave i policijske stanice danas neće izdavati odobrenja za prevoz eksplozivnih materija. Na području Republike Srpske zabranjen je i saobraćaj za teretna motorna vozila ukupne mase veće od 3,5 tone", navodi se u saopćenju.

8:45 - Zbog tehničkih razloga početak glasanja kasnio na dva biračka mjesta

Sva glasačka mjesta na području Grada Goražda otvorena su u 7 sati, osim dva na kojima su zabilježena kašnjenja zbog prebrojavanja glasačkih listića i tehničkih razloga.

Do 19 sati trajaće izjašnjavanje građana na 32 redovna i jednom biračkom mjestu za glasanje u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkim listićima, kazala je predsjednica Gradske izborne komisije Goražde Amira Borovac.

U funkciji su i tri mobilna tima.

Inače, sve pripreme obavljene su na vrijeme, a glasački materijal juče je distribuiran prema glasačkim mjestima. 20.455 građana Goražda, pored ostalih nivoa vlasti, biraće između čak 19 političkih subjekata u utrci za Skupštinu Bosanskopodrinjskog kantona Goražde.

"Smatram da je to moje pravo i da to svaki građanin ove države treba da učini, a pogotovo mladi ljudi, zbog toga što su mladi malo pasivni što se tiče izlazaka na glasanje a teže nekoj promjeni. Da bismo došli do neke promjene mislim da trebamo svi izaći na izbore, odlučiti se za onog za koga smatramo da treba da dobije podršku. Ima dosta stvarno mladih kandidata vrijednih pažnje, obrazovanih, pametnih. Kad bi njima dali glas možda bi nešto bilo malo i drugačije i ja se iskreno nadam da će biti drugačije. A to je njihova fraza, svake stranke, da su ovi izbori najvažniji do sada. Svake četiri godine isto ponavljaju. Svi su ponudili programe i kandidate, kad se programi čitaju mi ćemo biti skoro kao Njemačka, pa eto ... vidjećemo. Ja se opet nadam najboljem", kaže Amina Alihodžić.

Ove izbore Ervin Dervišević smatra krucijalnim u svakom pogledu.

"Ne očekujem baš mnogo, ali neke promjene je očekivati uvijek. Želio bih da se promijeni stanje u državi, entitetu FBiH i Kantonu Goražde. Na bolje, naravno. Dugo godina sam bio nezaposlen, sad trenutno radim, nije u struci, ali mora se raditi. Tako da bih istinski želio da se nešto promijeni. Ako se ne promijeni, učimo njemački jezik, engleski znam, francuski, tako da u narednim godinama ćemo vidjeti kakva bude situacija. Možda i napustim zemlju", kaže Dervišević.

Izbore u Goraždu prati 476 posmatrača političkih subjekata i značajan broj posmatrača iz nevladinih organizacija. U biračkim odborima angažirane su 334 osobe, piše Anadolija.
​​​​​

8:30 - Otvorena birališta u Banjaluci: Građani u redovima čekaju da glasaju

Birališta u Banjaluci na kojima pravo glasa ima oko 200.000 birača jutros su otvorena na vrijeme, a mnogi građani poranili su kako bi što prije ispunili svoju građansku dužnost.

U Osnovnoj školi "Branko Radičević" u Banjaluci, u kojoj se nalazi više biračkih mjesta od 7.00 časova ispred učionica formirani su redovi.

Na ovom mjestu glasao je i Neđo Keleč koji kako je rekao od opštih izbora očekuje da svi skupa budu zajedno i dobro.

"Ako smo svi zajedno i jednako dobro i čuvamo svoju tu zemlju koju imamo biće dobro, ako smo ovako razdijeljeni nema ništa", rekao je on.

Dragana Kljajić takođe je glasala odmah po otvaranju birališta, a sve građane je pozvala da učine isto.

"Mora se promijeniti, korupcija, prvo možda svijest, sve je naopako, ono što je prije bilo sramota raditi sada su to uspješni ljudi, ljudi koji su se snašli, jednostavno nema sramote više", rekla je ona i dodala da su problem afere, predmeti u tužilaštvima koji stoje u ladicama i to što niko ne radi svoj posao.

8:25 - Otvorena birališta u Mostaru

Otvorena su sva birališta u Gradu Mostaru, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) iz Gradske izborne komisije.

U gradu na Neretvi birački danas mogu glasati na ukupno 153 birališta uz djelovanje 11 mobilnih timova, a jedno mjesto predviđeno je za glasanje u odsustvu. Pravo glasa u ovom gradu ima nešto više od stotinu hiljada birača.

Ovo su inače prvi izbori za novi saziv Gradske izborne komisije, koju je Gradsko vijeće Mostara imenovalo krajem prošle godine.

Gužve za sada nisu zabilježene na biralištima u Mostaru. Mostarci danas osim članova Predsjedništva BiH i poslanika u entitetskim i državnoj skupštini, biraju i 30 poslanika u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona.

8:05 - Uredno otvorena birališta u Srebrenici

Na općim izborima koji se danas održavaju u Bosni i Hercegovini na području općine Srebrenica pravo glasa ima 12.435 birača koji svoje građansko pravo mogu ostvariti na 30 redovnih biračkih mjesta.

Pored toga aktivan je i jedan mobilni tim za omogućavanje izbornog prava starim i nepokretnim osobama na kućnoj adresi.

Prema informacijama iz Općinske izborne komisije (OIK) Srebrenica, sva redovna biračka mjesta su otvorena na vrijeme, u sedam sati.

"Prema informacijama sa terena, sve je u redu. Sva biračka mjesta otvorena su na vrijeme. Imamo i mobilni tim na terenu, tako da očekujemo da izborni proces prođe bez problema", rekla je Ljiljana Stevanović, predsjednica OIK-a Srebrenica.  

7:40 - Novine na biračkim mjestima

Novosti na ovim izborima bitne za javnost, prije svega, za birače su te da je uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva izrađeno 6.090 sigurnosnih ekoloških štambilja, za svako biračko mjesto po jedan. Sigurnosnim štambiljom se utvrđuje autentičnost i sigurnosna ispravnost glasačkog listića. Štambilj će se otiskivati na prednjoj strani glasačkog listića, u donjem lijevom uglu, ispod uputstva za glasanje. Pored sigurnosnog štambilja s desne strane potpisuje se ovlašteno lice, odnosno član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića.

Precizirane su odredbe koje se odnose na pomoć drugog lica. Da bi ostvario pravo pomoći drugog lica, birač mora dokazati predsjedniku biračkog odbora dokumentom izdatim od nadležnog organa da je slijep ili fizički nesposoban, dok nepismenost dokazuje upisanim XX ili praznom rubrikom u polju za potpis na identifikacionom dokumentu.

Glasačka kabina/paravan je okrenuta prema biračkom odboru i posmatračima kako bi se spriječila mogućnost slikanja ili zamjene listića.

7:15 - Otvorena birališta u Sarajevu

Kako javljaju reportere UNA-e birališta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine su otvorena na vrijeme, a pri građani su poranili kako bi što prije iskoristili svoje pravo, ali i građansku obavezu. 

7:10 - Koga sve biramo

Pravo glasa ima ukupno 3.368.666 državljana Bosne i Hercegovine koji će glasati za članove Predsjedništva BiH, predstavnike u Parlamentu BiH, kao i zastupnike u Parlamenta FBiH, Narodnoj skupštini RS te zastupnike u skupštinama deset bh. kantona.

Građani Bosne i Hercegovine biraju ukupno 518 osoba koje će se naći u organima vlasti:

– Tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

– Predsjednika entiteta Republika Srpska, te dva potpredsjednika iz različitih konstitutivnih naroda.

– Za Parlament Bosne i Hercegovine biraju se 42 kandidata. Iz entiteta Federacija BiH 28 (21 direktni mandat i sedam kompenzacijskih mandata), a iz entiteta Republika Srpska 14, odnosno devet direktno, a pet su kompenzacijski mandati.

– Za Parlament Federacije BiH bira se 98 poslanika, 73 direktno, a 25 su kompenzacijski mandati.

– Za Narodnu skupštinu Republike Srpske biraju se 83 zastupnika, od čega direktno 63, a 20 su kompenzacijski mandati.

Kada je riječ o kantonima u Bosni i Hercegovini, za skupštine se bira od 21 do 35 zastupnika i to:

Unsko-sanski kanton – 30

Posavski kanton – 21

Tuzlanski kanton – 35

Zeničko-Dobojski kanton – 35

Bosansko-podrinjski kanton – 25

Srednjobosanski kanton – 30

Hercegovačko-neretvanski kanton – 30

Zapadnohercegovački kanton – 23

Kanton Sarajevo – 35

Kanton 10 – 25

7:00 - Otvorena birališta

Birališta u našoj zemlji se otvaraju ujutro u 7 i zatvaraju navečer u 19 sati.

Na ovogodišnjim izborima učestvuje ukupno 127 političkih subjekata, od čega su 72 političke stranke, 38 je koalicija i 17 nezavisnih kandidata.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()