Zakazana sjednica CIK-a: Hoće li ponovo priznati sporni listić iz NSRS?

Ukoliko se to desi, doći će do žrijeba između kandidata SNSD-a i kandidata opozicije u RS uprkos odluci Suda BiH

22.12.2022. 09:23
  • Podijeli:
CIK_sjednica_foto_YT-1666874355083.webp Foto: YouTube

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine zakazala je sjednicu za četvrtak, 22. decembra u 10 sati.

Na dnevnom redu je šest tačka:

- Prijedlog Odluke o utvrđivanju rezultata posrednih izbora u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz RS

- Ostavke, prestanci i dodjela zamjenskih mandata:

- Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
- Općinsko vijeće Travnik
- Skupština opštine Istočna Ilidža
- Prijedlog Zaključka po prigovoru političkog subjekta u predmetu kršenja odredbe člana 7.4 stav (1) tačka 3) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine:

- SDBiH Socijaldemokrati Bosne i Hercegovine
- Prijedlog Odluke o plaćanju naknada i troškova za rad članovima biračkih odbora za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine na provođenju Općih izbora 2022. godine
- Izvještaj o provedenom tenderskom postupku - Projekt podrške Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.

Međutim, članovi CIK-a bi na sjednici mogli ponovo priznati sporni listić od kojeg ovisi peti delegat u iz RS u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ukoliko se to desi, doći će do žrijeba između kandidata SNSD-a i kandidata opozicije u RS uprkos odluci Suda BiH.

Apelaciono vijeće Suda BiH usvojilo je žalbu SNSD-a i ukinulo posljednju odluku Centralne izborne komisije BiH kojom je sporni listić za glasanje za delegate u Domu naroda PS BiH proglašen važećim.

Ta odluka predviđa da će SNSD u ovom domu imati četiri delegata. 
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()