Za opstrukciju gasnog povezivanja Hrvatske i BiH: Blinken optužio Čovića

U pismu se, prenosi Hina, ističe da je izgradnja Južne gasne interkonekcije između Hrvatske i BiH ključna za energetsku bezbjednost dviju država

18.01.2024. 11:20
  • Podijeli:
dragan-covic-anadolija.jpg

Američki državni sekretar Entoni Blinken zatražio je od hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlić Radmana i ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića da izvrše pritisak na lidera HDZ BiH Dragana Čovića da prestane da opstruiše gasno povezivanje Hrvatske i BiH.

U pismu se, prenosi Hina, ističe da je izgradnja Južne gasne interkonekcije između Hrvatske i BiH ključna za energetsku bezbjednost dviju država.

Direktnim krivcem za odugovlačenje početka izgradnje gasovoda Blinken je označio šefa HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića. Blinken tvrdi da kašnjenje s nastavkom izgradnje gasovoda prijeti njegovoj realizaciji.

"S obzirom na to da je ovaj projekat u jasnom interesu vaše zemlje i regiona, ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na čelnika HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju po ovom pitanju", stoji upismu Blinkena, navodi Hina, prenosi Tanjug.

Prema navodima Blinkena, zahtjevi Čovića da se osnuje posebna kompanija sa sjedištem u Mostaru koja bi realizovala izgradnju gasovoda sa Hrvatskom predstavljaju dupliranje, ekonomski je neodrživo i ugrožava cijeli projekt.

"Ovako evidentna korupcija i samopogodovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU", upozorio je Blinken i pozvao Predstvanički dom Parlamenta Federacije BiH da usvoji zakon o Južnoj gasnoj interkonekciji i dodao da posao gasnog operatera isključivo obavlja kompanija BH-Gas sa sjedištem u Sarajevu. "Sjedinjene Države ne podržavaju bilo kakve napore koji potkopavaju potencijal Južne gasne interkonekcije za pružanje energetske sigurnosti", navodi se u pismu.

Podsjeća se da je ovaj oštar nastup američkog državnog sekretara uslijedio nakon što je prošle godine ambasador SAD takođe prozvao Čovića za opstrukciju izgradnje gasovoda između BiH i Hrvatske.

Projekt Južne gasne interkonekcije trebao bi da poveže gasovode Hrvatske i BiH, čime bi ta zemlja prestala da bude zavisnik samo od ruskog gasa koji pristiže turskim tokom. S Hrvatskom bi trebalo da se spoji na području Imotskog, a unutar BiH bi imao dva kraka - jedan koji vodi prema središtu zemlje, a drugi prema Mostaru. Posao oko toga projekta započeo je BH-Gas, kompanija u vlasništvu Federacije BiH koju zbog nedavnog jednostranog ugovora snabdjevanja i prelaza na turski tok tuži mađarski FGSZ pred arbitražnim sudom u Cirihu zahtjevajući odštetu od 21 milion dolara, što bi moglo potpuno da ugrozi njihovo poslovanje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()