Vojin Mijatović, novi ministar u Vladi FBiH na društvenim mrežama o planovima

Kaže da je u ministarstvu zatekao nerad, korupcija, improvizacija i odsustvo svijesti, te da će to biti protjerano iz Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH

07.05.2023. 14:10
  • Podijeli:
vojin-mijatovic-facebook.jpg

Novi ministar razvoja, preduzetništva i obrta u Vladi FBiH Vojin Mijatović oglasio se na svom Facebooku o tome šta je zatekao u ministarstvu po dolasku na funkciju, kao i o tome šta planira u narednom periodu.

Naime, Mijatović o tome šta je zatekao u ministarstvu kaže da će nerad, korupcija, improvizacija i odsustvo svijesti biti protjerani iz ovog ministarstva.

Najavljuje da će, kao i do sada, o svemu obavještavati građane, a da je u prvih nekoliko dana od preuzimanja dužnosti ministra pokušavao sagledati stanje i napraviti plan djelovanja za mandatni period u skladu sa prioritetima iz ekspozea pemijera Nikšića i programa rada nove Vlade FBiH.

Za početak, kaže da je vidljivo stanje niskog intenziteta rada te potpuno odsustvo vizije razvoja sektora koji su u nadležnosti ministarstva.

Zatim, kako navodi, tu su neadekvatna stručna i kadrovska popunjenost ministarstva, potpuno odsustvo instrumenata za mjerenje učinka i efekata budžetskih sredstava koja se implementiraju kroz programe ministarstva, kao i niz neparavilnosti u radu ministarstva od kojih uz adekvatnu dokumentaciju neka ukazuju i na eventualnu krivičnu odgovornost u realizaciji budžetskih sredstava
A za ono što slijedi u kratkom periodu, Mijatović najavljuje:

"Izrada strateških pravaca te zakonskih i podzakonskih akata koji će sistemski, ali u kratkom roku dati efekte na oblast za koju je nadležno ministarstvo.Reorganizacija rada i kadrovske promjene koje će u potpunosti promijeniti intenzitet rada ali i sistem odgovornosti u ministarstvu.Sveobuhvatna interna revizija procesa i korištenja programskih linija ministarstva u cilju ispravljanja nepravilnosti i unapređenja utroška budžetskih sredstava", navodi on.

Također, najavio je i otvaranja rada ministarstva prema široj javnosti i direktni kontakt sa većim brojem potencijalnih korisnika u cilju razvoja sektora koje pokriva nadležnost ministarstva.

"O svemu što radim ću kao i do sada detaljno obavještavati javnost, račun polažem samo građanima FBiH koji mi plaćaju platu. Nerad, korupcija, improvizacija i odsustvo svesti da smo servis građana će biti protjerani iz ovog ministarstva", poručuje Mijatović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()