Vlada RS iz NSRS-a povukla zakon o stranim agentima

Njime su kao "agenti stranog uticaja" definisane neprofitne organizacije koje pomažu strani subjekti

28.05.2024. 21:26
  • Podijeli:
nsrs nsrs-649b160f37253.webp Foto: NSRS

Vlada Republike Srpske povukla je Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, kraće rečeno zakon o stranim agentima, koji je prethodno naišao na brojne kritike i negodovanja.

Ministar pravde na večerašnjoj sjednici NSRS-a saopćio je da je Vlada RS donijela odluku da iz skupštinske procedure povuče tzv. zakon o stranim agentima, bez prethodno ikakvog objašnjenja.

Zakon o stranim agentima bio je uvršten na dnevni red devete sjednice NSRS-a i to kao 24. tačka pod nazivom "Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija".

Ovaj zakon od prošle godine je tema brojnih rasprava, najviše negativnih kritika iz razloga što mnogi smatraju da je ovo udar na slobodu govora i da se suprotan evropskim vrijednostima.

Između ostalog, ovim zakonom se predviđa posebna prismotra i mogućnost zabrane rada za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, zabranu političkih aktivnosti, potrebu za dodatnom registracijom i slanjem finansijskih izvještaja.

Njime su kao "agenti stranog uticaja" definisane neprofitne organizacije koje pomažu strani subjekti, a koje se bave političkim djelovanjem ili političkim aktivnostima, uticajem na javno mnijenje, te one koje "narušavaju integritet i Ustav RS".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()