Vlada HNK najoštrije osudila nacionalističke i fašističke grafite u Neumu

Vlada HNK navodi da osuđuje pojave od sve vandalizme skrnavljenja i lomljenja kamenih križeva u dvorištu Crkve sv. Ante do ispisivanja uvredljivih i potpuno neprihvatljivih napisa na više lokacija

26.01.2024. 12:00
  • Podijeli:
neum-plaza-una-1.jpg

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona osudila je posljednje pojave vandalizma na području Općine Neum, nakon što su osvanule nacionalističke i fašističke poruke koje su ispisane pored objekta "Sarajka".

Vlada HNK navodi da osuđuje pojave od sve vandalizme skrnavljenja i lomljenja kamenih križeva u dvorištu Crkve sv. Ante do ispisivanja uvredljivih i potpuno neprihvatljivih napisa na više lokacija.

"Obadva ova izgreda imaju za cilj unošenje nemira među žitelje Neuma i skretanje pozornost na ovaj mirni gradić na našoj obali u krajnje negativnomu kontekstu. Bezuvjetno osuđujemo i beskompromisno odbacujemo ove očite pokušaje nametanja etikete 'grada slučaja' na Neum koji je naš istinski turistički biser i u kojemu županijska izvršna i zakonodavna vlast vide izniman potencijal koji pomažemo iskoristiti u cijelosti", naveli su.

Dalje ističu da se ovakvim neprihvatljivim ponašanjem pokušava zasjeniti snažan angažman mjesnih vlasti, na čelu s načelnikom Draganom Jurkovićem koji, zajedno sa svojim saradnicima, od Neuma želi izgraditi cjelogodišnje turističko odredište i mjesto ugodnoga življenja, u čemu će mu Vlada HNK nastaviti pružati punu podršku.

"Ovom prigodom dajemo snažan vjetar u leđa i našim istražnim tijelima odnosno MUP-u i Tužiteljstvu naše županije koji će iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi ušli u trag počiniteljima ali i, podizanjem razine sigurnosti, spriječili ponavljanje ovakvih i sličnih nemilih djela kojima u normalnim i civiliziranim sredinama kakav su Neum i HNŽ nema i ne će biti mjesta", rekla je premijerka HNK Marija Buhač.

Podsjetimo, natpisi "Za dom spremni", "Pitarske pi * ke", "Je * em te Sarajevo", "Ustaše Neum", ispisane su na zidovima u blizini jednog objekta, a kontaktirao nas je i sam vlasnik objekta u neposrednoj blizini (identitet poznat redakciji) rekavši da ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava u Neumu.

Tvrdi da to radi grupa momaka, organizovano, ali da policija samo uradi zapisnik. Dodaje i to da niko do sada nije bio procesuiran zbog ovakvog ili sličnog vandalskog čina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()