Više od 200 zvaničnika u BiH su na višestrukim funkcijama

Sve im diraj, fotelju ne

01.03.2023. 13:39
  • Podijeli:
fotelje-1667913166806.webp Foto: Pixabay

Više od 200 imenovanih i izabranih zvaničnika u Bosni i Hercegovini su na višestrukim funkcijama, a mnoge od njih su nespojive po Zakonu u sukobu interesa, istakla je Ivana Korajlić iz organizacije Transparensi international u BiH.

Dodala je da je problem što u FBiH nema ko to da utvrdi i kazni, a oni koji su na nespojivim funkcijama ne daju ostavku navodeći da im niko nije utvrdio sukob interesa iako je zakon jasan.

U Zakonu o sukobu interesa RS navedeno je da funkcioneri ne mogu biti direktori i članovi nadzornih odbora javnih preduzeća, a oni koji obavljaju dužnost na nivou gradova i opština ne mogu biti direktori i članovi nadzornih odbora samo javnih preduzeća koje su osnovali ta opština ili grad.

“Pokušali smo u svakom od tih slučajeva koji je zabilježen da se obratimo nadzornom odboru i upravnom odboru javnog preduzeća, ali ostaje sve na njihovoj volji hoće li išta poduzeti, da se sami razriješe ili da ih neko drugi razriješi”, kazala je Korajlić za Faktor i dodala:

“Na nivou BiH imamo problem gdje komisija ne funkcionira, a u Republici Srpskoj usko tumače i ono što stoji kao sukob interesa.”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()