Utvrđen raspored za Dom naroda FBiH po kantonima

Najviše Bošnjaka iz Tuzle, Srba iz Sarajeva, a Hrvata iz Mostara

04.11.2022. 20:05
  • Podijeli:
CIK_sjednica_foto_YT-1666874355083.webp Foto: YouTube

Centralna izborna komisija (CIK) BiH donijela je uputstvo o postupku provedbe posrednih izbora, a time i o rasporedu delegata iz kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Kanton Sarajevo delegirat će u skladu s tim ukupno 12 delegata i to četiri delegata iz reda bošnjačkog naroda, pet iz srpskog, jednog iz hrvatskog i dva iz reda ostalih, a Tuzlanski kanton 10 delegata i to pet delegata Bošnjaka, tri Srbina, jednog iz hrvatskog i jednog iz reda ostalih.

Hercegovačko-neretvanski kanton delegirat će devet delegata i to pet iz reda hrvatskog naroda, dva iz srpskog te po jednog iz reda Bošnjaka i ostalih, a isti broj delegata, njih ukupno devet davat će i Zeničko-dobojski kanton i to četiri delegata iz bošnjačkog naroda, dva iz hrvatskog, dva iz srpskog i jedan iz reda ostalih.

Također, devet delegata bit će iz Kantona 10 (Livanjskog) i to tri delegata iz reda hrvatskog naroda, četiri iz reda srpskog, dok Bošnjaci i ostali daju po jednog.

Srednjobosanski kanton delegirat će ukupno osam delegata i to četiri delegata iz reda hrvatskog naroda, dva iz bošnjačkog, te po jedan iz srpskog i iz reda ostalih, a ukupno osam delegata bit će i iz Unsko-sanskog kantona i to tri delegata iz reda bošnjačkog naroda, tri iz reda srpskog, te po jednog iz reda Hrvata i ostalih.

Zapadnohercegovački kanton birat će ukupno sedam delegata i to iz reda hrvatskog naroda četiri delegata, dok će Bošnjaci, Srbi i ostali imati po jednog delegata.

Iz Bosanskopodrinjskog kantona po jednog delegata daju Bošnjaci, Hrvati, Srbi i ostali, isto kao i Posavski kanton.

U skladu sa odlukom visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta koji je izmijenio odredbe Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH propisano je da Dom naroda Parlamenta FBiH broji ukupno 80 umjesto dosadašnjih 58 delegata.

Tom odlukom broj delegata po klubovima bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda je sa 17 povećan na 23, a iz reda ostalih sa sedam na 11 delegata.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()