Ustavni sud BiH odlučio da je neustavna sintagma "zajedničke institucije"

Zvizdić je tražio ocjenu ustavnosti člana 5. stav 1. tačka a) Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine

20.01.2023. 14:44
  • Podijeli:
Denis-Zvizdic_foto_FB-63b7cd0a8f59f.webp Foto: Facebook

Ustavni sud Bosne i Hercegovine neustavnom je proglasio sintagmu "zajedničke institucije" koja se navodi u dijelu Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine i ukinuo je taj dio zakona.

Ustavni sud je odluku donio na dvodnevnoj sjednici okončanoj danas, a odlučivao je o zahtjevu Denisa Zvizdića, koji je u vrijeme podnošenja zahtjeva bio drugi zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zvizdić je tražio ocjenu ustavnosti člana 5. stav 1. tačka a) Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine koji se odnosi na objekte na kojima se obavezno ističe zastava.

"Ustavni sud je utvrdio da navedeni član u dijelu koji glasi: "zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama" nije u skladu sa članom I/2. u vezi sa članom III/1. Ustava Bosne i Hercegovine i ukinuo ga. U ovoj odluci Ustavni sud je između ostalog naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice 'zajedničke' ispred izraza 'institucije' promijenio smisao člana III/1. Ustava Bosne i Hercegovine koji propisuje postojanje isključivo "institucija Bosne i Hercegovine".

Na taj način zakonodavac je postupio suprotno načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine zato što je osporenom odredbom zakona izmijenio suštinu jasne ustavne odredbe iz člana III Ustava Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

Zvizdić je prije obraćanja Ustavnom sudu predložio da se po hitnoj proceduri u Zakonu o zastavi BiH izmjeni termin "zajedničke institucije" u "institucije BiH". Hitna procedura donošenja izmjena zakona je odbijena, protiv su bili zastupnici stranaka iz RS-a, te je tada Zvizdić najavio da će se obratiti Ustavnom sudu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()