Upućeni zahtjevi Schmidtu: Traže da koristi Bonske ovlasti

Cilj je upoznati političke dužnosnike u Njemačkoj o stvarnim problemima u Bosni i Hercegovini

30.01.2023. 17:30
  • Podijeli:
vstv-schmidt-foto-vstv4.jpg

Njemačko-bosanskohercegovačka mreža za ekonomiju, obrazovanje i akademiju Pangea uputila je niz zahtjeva prema visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu (kojeg ne priznaju u RS op.a.).

Kako navode, dolaskom Christiana Schmidta kao visokog predstavnika međunarodne zajednice politički procesi u Bosni i Hercegovini su se značajno dinamizirali.

Po preuzimanju mandata drugog augusta 2021. Schmidt je jasno naznačio da se Bosna i Hercegovina mora vratiti na dnevni red međunarodne zajednice i da će se potruditi da se postigne taj cilj. Jedno od gorućih pitanja, posebno zbog nadolazećih općih izbora (oktobar 2022.), bilo je vezano za reformu Izbornog zakona o kojem su se već duže vrijeme vodili neuspješno razgovori.

Novo izdanje Pangea Research Institute tematizira posljedice nametnute Odluke i izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije, koje su se desile u izbornoj noći, drugog oktobra. U studiji se navodi da je Visoki predstavnik u BiH dorađivanje i dodatne izmjene zakona prepustio parlamentima i političarima, iako je savršeno dobro znao da njegove intervencije ne rješavaju pitanje relevantnih sudskih presuda, niti uspostavljaju stabilan sistem za formiranje vlasti.

Pošto je OHR odlučio da koristi Bonske ovlasti i nameće zakone, u nastavku studije su navedeni zahtjevi i principi koji su u ovom trenutku elementarni za napredak države i društva na evropskom i NATO putu.

Na listi zahtjeva se nalaze: Sankcionisanje protuustavnog djelovanja, podizanje izbornog cenzusa sa 3 na 5 posto, objedinjavanje lokalnih i općih izbora, uvesti iseljeništvo/ dijasporu kao zasebnu izbornu jedinicu u Izborni zakon, izbalansirati ili učiniti simetričnim Vijeće naroda u Republici Srpskoj sa Domom naroda u Federaciji BiH, izmjene zakona o Vijeću ministara BiH, principi za uređenje i zakonsko normiranje državne imovine.

Studija "Zahtjevi prema Visokom predstavnika u Bosni i Hercegovini" i priloženo propratno pismo upućeni su na preko 400 adresa.

Cilj studije je upoznati političke dužnosnike u Njemačkoj o stvarnim problemima u Bosni i Hercegovini, koji se mogu riješiti korištenjem Bonskih ovlaštenja. U trenutnim regionalnim i globalnim odnosima ovakva agenda Visokog predstavnika nesumnjivo bi bila viđena kao pomoć demokratskim snagama u Bosni i Hercegovini na putu ne samo normalizacije nego i ozdravljenja društva i države. Isto tako cilj je stvoriti platformu za druge organizacije u dijaspori i navedeni set zahtjeva zajednički zagovarati u zemljama Evropske Unije, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()