UNA istražuje: Gdje će Federacija BiH usmjeriti preko 200 miliona KM viška

Pred poslanicima Parlamenta Federacije BiH rebalans budžeta

14.07.2023. 12:00
  • Podijeli:
Parlament Federacije BiH UNA-63ee82da660e3.webp Foto: UNA

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH iduće sedmice će razmatrati rebalans budžeta ovog entiteta.

Obzirom da je  od indirektnih poreza i akciza prikupljeno 200 miliona KM više za Federaciju BiH nego što je predviđeno, parlamentarci će odlučivati kako i na koji način treba rasporediti ova dodatna sredstva.

Portal UNA je istražio kako i kome će biti raspoređen dodatni novac kojim će se popuniti Budžet  Federacije BiH.

U dokumentu koji je pripremilo Ministarstvo financija Federacije BiH predviđeno je da se ova sredstva raspodjele za penzionere, invalidske penzije, kamate za kredite i za Željeznice Federacije BiH.

Admir Čavalić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i ekonomski stručnjak za portal UNA kaže da je to bilo sasvim očekivano i da je to uobičajena praksa.

“Ovo je sredina godine i potrebno je uskladiti određene stavke, moguće da bude još jedan rebalans Budžeta u septembru, oktobru ovisno od kretanja u kontekstu javnih prihoda Federacije, ali i razhoda”, ističe Čavalić.

Naglašava da jek od ovog rebalansa interesantno što se dešava zbog povećanja prihoda, više nego što je očekivano.

“Računalo se da će doći do usporavanja privrede i manje prihoda u budžetu, ali to se nije desilo. Neke stavke koje su amandmanski bile zakinute sada se vraćaju, a takođe izdvajanja za kamate”, kazao je Čavalić.

Dodaje da, shodno, amandmanskim rješenjima, više će se novaca izdvojiti za penzije, za podršku stanovništvu, ugroženim  kategorijama, a u skladu sa izmjenama Zakona socijalne zaštite.

“Takođe, postoji određena podrška za invalide, demobilisane bore i niz drugih kategorija”, objašnjava Čavalić.

Dodaje kako se sve ovo dešava zbog toga što je došlo do povećanja sredstava sa jedinstvenog računa za Federaciju BiH u iznosu od preko 200 miliona KM i da će taj novac rebalnsom biti usmjeren na ove kategorije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()