UNA analizira: Šta će presuditi u izbornoj utrci Borjane Krišto i Željka Komšića?

Naši sagovornici su govorili o prednostima i manama kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

19.07.2022. 15:59
  • Podijeli:
kristo-komsic-kombouna.jpg

Dva kandidata za izbor člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda izdvojila su se u ovogodišnjoj izbornoj utrci. Riječ je o Brojani Krišto, zamjenici predsjednika HDZ-a BiH  i Željku Komšiću, aktualnom članu Predsjedništva BiH i lideru DF-a.

Analitičari i novinari  uglavnom daju prednost Željku Komšiću u ovoj utrci, ali i podcrtavaju da ovogodišnji  kandidati za izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda nedorasli za pomenutoj funkciji.

Komšićeva ideja je “bošnjačko-centrična BiH”

Enver Kazaz, univerzitetski profesor i politički analitičar iz Sarajeva za portal UNA ističe da Željko Komšić može računati samo na one birače koji su zadojeni patriotizmom i opsjednuti strahom od raspada BiH, dakle na patriote. 

“Njegova ideja, građanske BiH, u koju se zaklinjao, propala je onog trenutka kad je sklopio koaliciju sa SDA. Prema tome, to je vrlo sumnjiva ideja, neka ‘bošnjačko-centrična BiH’”, tvrdi Kazaz.

On ističe da Komšić u svoja dosadašnja tri mandata nije mogao, a niti uspio, da uradi nešto bitno za BiH. 

“BiH je u goroj poziciji danas, nego li kada je Komšić prvi put osvajao mandat. Dakle, njegovo boravljenje u Predsjedništvu BiH može se okarakterizirati kao neuspješno i njegova pobjeda ili poraz ovisiće izravno od podrške SDA koja mu ‘u sudaru Bakira Izetbegovića i Denisa Bećirovića’ ovog puta neće puno pomoći. No, zbog demografske katastrofe Hrvata koja je najveća od sve tri etničke skupine u BiH, postoji mogućnost da Komšić dobije Borjanu Krišto, koja nije ništa drugo do Čovićeva poslušnica, koja je blijeda političarka, dugo godina na državnim jaslama i tipičan uhljeb. Dolazi iz nacionalističkog spektra i mogu za nju glasati samo frustrirani Hrvati koji se plaše ideje tzv. građanske BiH. Borjana Krišto uz to je potkapacitirana političarka, kao i Željko Komšić, pa se može reći da je oboje hrvatskih kandidata nedoraslo za funkciju člana Predsjedništva BiH”, ističe Kazaz.

Krišto neće moći dobiti ni 100 hiljada glasova

Slavo Kukić, univerzitetski profesor i sociolog iz Mostara za portal UNA kaže da pripada sistemu vrijednosti kojem pripada Željko Komšić uz sve kritike kojima ga je podvrgnuo u prethodne četiri godine zbog onog što čini.

“Ostaje istina da je u zadnjih godinu i pol dana on zaista  funkcionirao kao “kineski zid” svim destrukcijama koje su dolazile iz Banjaluke i Mostara. Borjana Krišto je produžena ruka Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH i ona će tako funkcionirati na kojoj god poziciji bila. Međutim, mislim da su njezine šanse ravne nuli i da je mogućnost da ona pređe 100 hiljada glasova na oktobarskim izborima također ravna nuli, a to drugim riječima znači da je, po mojoj procjeni, ishod oktobarskih izbora što se tiče hrvatskog člana Predsjedništva najizvjesniji. Tu će kao pobjednik izići Željko Komšić i to je za BiH, uz sve te kritičke naboje prema Komšiću koji se daju čuti iz HDZ-ovih redova i Hrvatske, da on nije legitimni izbor, za BiH su dobro”, naglašava Kukić.

Biće velika borba 

Vehid Šehić, politički analitičar iz Tuzle za portal UNA objašnjava da neće govoriti o prednostima i manama kandidata iz reda hrvatskog naroda, ali je siguran da će tu biti velika borba s obzirom na to da će sada veliki dio bošnjačkog biračkog tijela, biti orijentirano prema izboru iz reda člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda.

“Pošto sam etnički neopredijeljen hoću da kažem i za Republiku Srpsku, tu će biti tijesno između Željke Cvijanović i Mirka Šarovića, ali ja bih najviše volio da glasove dobije Vojin Mijatović, to opet govorim iz svog aspekta, ali on sigurno neće moći dobiti podršku”, kaže Šehić uz konstataciju da je vrlo važno da u Predsjedništvo dođu ljudi koji su spremni na razgovore i kompromise.

Dovoljno dugo su u politici da znamo šta su im limiti

Rubina Čengić, novinarka iz Sarajeva kaže da, što se tiče rezultata da će oni biti tijesni, ali ne zbog kvaliteta kandidata ili ponuđenih ideja, nego zbog podjele bh. društva.

“Činjenica je da ni jedno ni drugo nemaju ponuditi ništa novo. Dovoljno dugo su u politici da znamo gdje su im limiti. Mislim da je Reuf Bajrović nedavno napravio jednu čistu matematičku analizu i upozorio da će Komšić sigurno izgubiti dio birača koji će se opredijeliti za Denisa Bećirovića i to može da olakša poziciju Borjane Krišto”, kaže Čengić.

Ističe da s Borjanom Krišto, ako ona pobijedi, u Predsjedništvo BiH ulazi Dragan Čović jer ona je zapravo samo njegova produžena ruka.

“On lično nije kandidat jer se plaši poraza, a ako bi pobijedio – izgubio bi najjači adut za ugroženost Hrvata i šta bi onda radio naredne četiri godine. Već iz prvih istupa gospođe Krišto vidimo da baš ne razumije obaveze Predsjedništva BiH, ali za nju će glasati stabilno biračko tijelo HDZ-a BiH i pripadajućih stranaka, istom onom jačinom kojom onda nisu glasali za Dijanu Zeleniku koju vjerovano lično poznaju kao dobrog ljekara i posebnu osobu”, kaže Čengić.

Tvrdi da Komšić ima svoje biračko tijelo koje nije zanemarivo, ali da se i ono osipa.

“Ovaj put će morati platiti i koaliciju sa SDA koliko god oni koji su na njegovoj strani tvrde da je on tom koalicijom spasio BiH i sada je na njemu u ovoj kampanji težak zadatak - moraće na terenu raditi mnogo više nego ranije, ne zbog Krišto, nego zbog Bećirovića”, poručuje Čengić za naš portal.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()