UDT zatražio suspenziju Ranka Debevca

Na osnovu odluke prvostepene disciplinske komisije, VSTV BiH će postupiti u skladu sa odredbama propisanim Zakonom o VSTV-u BiH

19.12.2023. 13:53
  • Podijeli:
osmica debevec agencije-6580800cdcef5.webp Foto: Agencije

"Povodom privođenja predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA), želimo da javnost informišemo da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u jutarnjim časovima 19.12.2023. godine, uputilo Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Obavještenje u kojem ga informiše o donošenju Naredbe o provođenju istrage protiv osumnjičenog Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH", navodi se ovo u zvaničnom saopćenju VSTV-a.

Dodaju kako je to odmah proslijeđeno Uredu disciplinskog tužioca.

“Odmah po prijemu navedene Obavijesti, u skladu sa nadležnostima propisanim Zakonom o VSTV-u BiH, ista je proslijeđena u rad Uredu disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH, koji je podnio zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH Ranka Debevca. Nakon podnošenja zahtjeva, automatski sistem DK CMS će odrediti prvostepenu disciplinsku komisiju VSTV-a BiH koja će, u zakonskom roku, donijeti odluku po zahtjevu UDT-a.

Na osnovu odluke prvostepene disciplinske komisije, VSTV BiH će postupiti u skladu sa odredbama propisanim Zakonom o VSTV-u BiH. U slučaju da odluka prvostepene disciplinske komisije bude udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika suda, VSTV BiH će odlučiti o imenovanju vršioca dužnosti predsjednika Suda BiH”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()