Udruženja žrtava pisala Nerminu Nikšiću: Ogradite se od izjava Sanje Vlaisavljević

Skandalozni stavovi ministrice kulture i sporta FBiH

11.05.2023. 11:09
  • Podijeli:
sanja vlaisavljevic screenshot n1-645cb0899c33e.webp Foto: Screenshot/N1

Udruženja žrtava poslala su pismo federalnom premijeru Nemirnu Niškiću, a u vezi s izjavama predsjednice Federacije Lidije Bradare i federalne ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević.

"Poštovani premijeru, obraćamo Vam se ispred Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja žrtava 16. april Ahmići, nakon sramne izjave predsjednice FBiH kojom je javno negirala presude MKSJ i veličala presuđenog ratnog zločinca, danas je ministrica u Vašoj Vladi Sanja Vlaisavljević, javno podržala i veličala presuđene ratne zločince, praktično negirajući presude i podržavajući stav predsjednice FBiH", navodi se u pismu.

Zahtjev se odnosio na televizijski intervju od 10. marta u kojem je predsjednica Bradara ponovila da se ne odriče svojih prijatelja, uključujući i ratnog zločinca Darija Kordića. Zaključila je da je Kordić nakon odsluženja kazne "očito prestao biti osuđenik za ratne zločine".

Zahtjev se odnosio na televizijski intervju od 10. marta u kojem je predsjednica Bradara ponovila da se ne odriče svojih prijatelja, uključujući i ratnog zločinca Darija Kordića. Zaključila je da je Kordić nakon odsluženja kazne "očito prestao biti osuđenik za ratne zločine".

"MKSJ je presudio da je masakr u Ahmićima (ubistvo 116 civila, uglavnom staraca, žena i djece) 16. aprila 1993. godine zločin protiv čovječnosti. Dario Kordić, jedan od zapovjednika ove akcije (jedan od vodećih političara i članova najviših struktura Herceg-Bosne), osuđen je na 25 godina zatvora. Pušten je prije isteka zatvorske kazne (odslužio 17 godina) u junu 2014. kada ga je u Busovači dočekao cijeli politički vrh HDZ-a BiH, uključujući i Lidiju Bradaru", naveli su iz udruženja.

Kako ističu, nakon ovog izvještaja očekuju da visoki predstavnik smjeni predsjednicu Federacije BiH.

"Izjave Vaše ministrice na dan prezentiranja ovog izvještaja u UN-u je izrugivanje pravdi i istini, potkopavanje mira, direktan napad na žrtve, ali i negiranje presuda MKSJ. Od Vas tražimo da se javno ogradite od izjave ministrice i poduzmete mjere i radnje u cilju zaštite Ustavnog poretka i mira FBiH i BiH i da kao premijer FBiH zaštitite nas žrtve zločina od negiranja i veličanja zločina i zločinaca. U protivnom, smatrat ćemo da je stav ministrice i stav Vade na čijem ste Vi čelu", zaključuju iz udruženja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()