Tanja Fajon danas u Sarajevu: Poznato s kim će se sastati

Teme razgovora bit će bilateralni odnosi između dvije zemlje, kandidatski status BiH i reforme

13.01.2023. 07:26
  • Podijeli:
tanja_fajon_anadolija 1-63a33905239ca.webp Foto: Anadolija

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon danas će doputovati u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, a domaćin posjete će bii šefica bh. diplomatije Bisera Turković.

Teme razgovora s ministricom Turković bit će bilateralni odnosi između dvije zemlje, kandidatski status BiH i reforme koje BiH mora provesti na evropskom putu.

Kako je najavljeno sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, danas će ovaj fakultet, u 14.30 sati, biti domaćin susreta sa Fajon na kojem će se razgovarati o novoj fazi eurounijskih integracija Bosne i Hercegovine i izazovima na tom putu.

Bisera Turković je jučer za medije rekla da se Fajon zalagala za to da BiH dobije kandidatski status u EU.

"Tanja Fajon je osoba koja se uvije borila za jednu progresivnu BiH, koja se borila za kandidatski status, koja je lobirala za nas i činila ono što dobri susjedi čine. Ovo je posjeta kojom želi iskazati svoju daljnju podršku progresivnim snagama, probosanskim snagama i jednoj BiH koja treba da nađe svoje mjesto u Evropskoj uniji", kazala je Turković.

Uoči dodjele kandidatskog statusa Fajon je poručila da EU ne smije ostaviti Bosnu i Hercegovinu samu.

"Jako smo se trudili u Sloveniji da pomognemo Bosni i Hercegovini, i to ćemo raditi i dalje. To je politička poruka i sada je odgovornost svih koji su na vlasti u BiH. Ja se nadam da će vlast u Bosni i Hercegovini biti što je prije moguće formirana", istakala je šefica slovenačke diplomatije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()