Szijjarto: Mađarska glasa protiv Rezolucije o Srebrenici

Na početku svog obraćanja, Szijjarto je naglasio važnost mira na Balkanu za stabilnost cijele Evrope

15.05.2024. 15:09
  • Podijeli:
Tan2024-01-2916573082_8 peter sijarto AP PhotoDenes Erdos-65cb30bae0bd2.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto održao je danas u Budimpešti sastanak s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Nakon susreta, organizirana je konferencija za medije na kojoj se mađarski diplomata osvrnuo na situaciju u Bosni i Hercegovini.

Na početku svog obraćanja, Szijjarto je naglasio važnost mira na Balkanu za stabilnost cijele Evrope.

“Mir na Balkanu je od osnovnog značaja za stabilnost cijele Evrope. Budući da je Zapadni Balkan u neposrednom susjedstvu Mađarske, Mađarska namjerava, tijekom svog predsjedavanja EU, doprinijeti očuvanju mira u ovoj regiji. Zapadni Balkan ima veoma burnu i komplikovanu historiju, a trenutna situacija je prilično složena. Smatramo da je pridruženje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji ključ za smanjenje tenzija i prosperitetnu budućnost,” izjavio je Szijjarto.

Također je naglasio da Brisel dodatno doprinosi nemirima na Zapadnom Balkanu.

“Svjedoci smo da odluke EU često povećavaju, umjesto smanjuju tenzije na Zapadnom Balkanu, što može dovesti do novih kriza u regiji. Bosna i Hercegovina je napravila ozbiljan napredak na putu ka EU integracijama. Važno je da svaki entitet i svi narodi u BiH daju svoj doprinos kako bi država što prije postala članica EU. Tu harmoniju koja se stvorila u BiH razbijaju jednostrane odluke visokog predstavnika koji je samovoljno izmijenio izborni zakon,” istaknuo je Szijjarto.

Na kraju, osvrnuo se na rezoluciju o Srebrenici koja će biti razmatrana na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 23. maja.

“Stabilnu situaciju i razumijevanje u BiH može narušiti i donošenje rezolucije o Srebrenici u UN-u, što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislim da treba prekinuti s jačanjem tenzija. Mađarska će glasati protiv rezolucije koja, namjerno ili nenamjerno, demonizira cijeli srpski narod u vezi s tragedijom u Srebrenici,” zaključio je Szijjarto.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()