Struka iz Srpske rekla svoje: Ustavni sud BiH anomalija i pravni destabilizator

"Ustavni sud koji bi raspravljao o entitetima, a da ne učestvuju sudije iz tog entiteta, sam svoju odluku učinio kontradiktornom"

30.06.2023. 11:44
  • Podijeli:
Okrugli stol Ustavni Sud_UNA-649ea23da6649.webp Foto: UNA

Ustavni sud BiH kršeći svoja pravila postao je pravni destabilizator i anomalija, zbog čega je neophodno donijeti zakon pomoću kojeg će na pravi način biti regulisan njegov rad.

Ovo je poruka struke iz Republike Srpske koja se danas okupila u Banjaluci na okruglom stolu "Ustavni sud BiH - doprinos pravnoj (ne)sigurnosti".

Istom je prisustvovao ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Željko Budimir, dekan banjalučkog Pravnog fakulteta Željko Mirjanić, njegov klega is Istočnog Sarajeva Goran Marković i drugi predstavnici akademske zajednice.

Mirjanić je poručio da Dejtonskim mirovni sporazum počiva na tome da u jednoj državi mogu živjeti pripadnici raznih naroda i vjera:

"Ustavni sud BIH, kršeći sam svoja pravila, omogućio je da Sud zasjeda bez sudija jednog ili drugog entiteta. Na bazi tog pravila zasniva se legitimitet BIH. Ustavni sud koji bi raspravljao o entitetima, a da ne učestvuju sudije iz tog entiteta, sam svoju odluku učinio kontradiktornom. Bilo bi koreknto da sudije Ustavnog suda izađu pred javnost i obrazlože zašto su prekršili spostveno pravilo brišući član 39".

Marković je naglasio da izlaz iz krize treba tražiti kroz dijalog i kompromis na kojima treba da počiva ustavni sistem BIH:

"Ustavno sudska praksa ne pruža garancije da strane sudije neće biti pristrasnije od domaćih sudija i onda nema osnova da se zagovara njihov ostanak u Ustavnom sudu BIH. Treba spriječiti situaciju da strane sudije sa sudijama samo jednog entiteta donose odluke. Pravila Ustavnog suda, iako po formi nisu zakon, jednim dijelom su regulisale zakonsku materiju, sto je anomalija.

Ministar Budimir je otkrio da je potpisana peticija gdje je najveći broj nastavnika rekao da se protivi odkllukama Ustavnog suda BIH, jer se stalno prigovaralo da akademska zajednica ćuti.

"Sud je postao zakonodavac i politička institucija gdje se bošnjačke grupe obračunavaju sa Srpskom. Ovo je ozbiljan napad na Republiku Srpsku.  Mora se donijeti Zakon o Ustavnom sudu i da se reguliše njegov rad. Ustavni sud je morao biti stabilizator, a nije. Nadam se da će stručnjaci iz svijeta prava sve više govoriti o ovom problemu", zaključio je Budimir.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()