Stigla mu podrška iz EU: Šmit ne odustaje od izmjena Izbornog zakona BiH

Podsjećamo, portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je juče da je EU primila k znanju najavu Kristijana Šmita, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika da će izmijeniti Izborni zakon BiH

10.01.2024. 21:28
  • Podijeli:
PXL_070423_99261346 kristijan šmit Armin DurgutPIXSELL-6516b34abee77.webp Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Kancelarija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini cijeni i podržava poziv Evropske unije domaćim organima vlasti da preuzmu odgovornost i sprovedu neophodne reforme koje se odnose na izborni integritet, u kojem se jasno naglašava značaj i potreba da se u pogledu ovog pitanja hitno donesu odluke.

Kako se navodi u saopštenju iz OHR, poželjno je da domaći političari iskoriste ovu posljednju priliku da riješe ovo suštinsko pitanje, prije nego što bude prekasno da se tokom lokalnih izbora u oktobru 2024. godine, kao i na svim predstojećim izborima, spriječi mogućnost velikog broja izbornih krađa.

– Kancelarija visokog predstavnika se slaže da je jačanje izbornog integriteta važno za postizanje napretka BiH na njenom putu ka članstvu u EU. Oni koji žele promovisati demokratiju moraju, prije svega, promovisati fer izbore. To takođe podrazumijeva i preduzimanje krajnjih mjera kako bi se izbjegle nezakonitosti – naveo je za N1 portparol OHR Zoran Gojić.

Podsjećamo, portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je juče da je EU primila k znanju najavu Kristijana Šmita, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika da će izmijeniti Izborni zakon BiH.

Kako je naveo Stano, i EU savjet je pozvao BiH da hitno dovrši ustavne i izborne reforme.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()