Šta je nama danas Dejton?

Original potpisanog dokumenta izgubljen, tumačenja prepuštena političkoj svakodnevici

21.11.2023. 21:00
  • Podijeli:

Potpisnici sporazuma Milošević, Izetbegović i Tuđman su mrtvi, original potpisanog dokumenta izgubljen, tumačenja prepuštena političkoj svakodnevici, a kriza zbog svega nikada dublja. Od samog potpisivanja, Dejtonski mirovni sporazum prate oprečna mišljenja i stavovi. Praktično, opšta saglasnost postoji samo u činjenici da je Mirovni sporazum zaustavio rat.

"Nastankom potpisa u Dejtonu, nastao je mir i trebalo je da živimo jedni sa drugima i jedni pored drugih, da jedni druge ne ugrožavamo i da jedni drugima ne otimamo imovinu i sigurno da bismo se mi sami i dogovorili. Ali, akcijom stranaca, stranih sudija Ustavnog suda, stranaca koji su bili visoki predstavnici našim narodima se ne da da se pomire", izjavio je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Da dogovor kuću gradi, razumnim ljudim, poznato je odavnina. Ali u BiH godinama mešetare i oni što izvana razgrađuju i naručuju.

"BiH nije kao barska stolica koja stoji na jednoj nozi, i sa koje bakirovci, durakovićevci i slični naručuju piće u kafani i određuju kad je fajront. BiH je poput tronošca i neka se jedna noga izmakne ova zemlja se neće održati", poručio je Dragan Kalinić, nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

I održava se, doduše na klimavim nogama, već 28 godina.

"Promjene tog Dejtonskog sporazuma, ugovora, koje su se dešavale u proteklom periodu, uglavnom kroz intervencije Ureda visokog predstavnika, su najčešće bile korak nazad", kazao je Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a BiH u PD PS BiH.

A danas skoro tri decenije poslije, u BiH nema dogovora skoro ni o jednom važnom pitanju. Pa tako ni o praznicima. Dok se datum uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, u Republici Srpskoj obilježava kao republički praznik, gdje je neradni dan, u Federaciji je to samo jedan običan radni.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()