Šta donosi nova presuda Evropskog suda za ljudska prava protiv BiH?

Da li će ostati samo na reakcijama ili će biti i konkretnih poteza, saznajte u prilogu Maje Popović

28.08.2023. 21:05
  • Podijeli:

Slaven Kovačević, obratio se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, navodeći da je ugroženo njegovo pravo jer kao Srbin iz Sarajeva ne može odlučivati o izboru člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, niti, kao Srbin iz FBiH, ne može biti delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Već 2009. godine u presudi Sejdić-Finci naglašena je obaveza Bosne i Hercegovine da otkloni te diskriminacije i onda su se poredale još pet presuda uključujući ovu posljednju Kovačević u kojoj se kaže da Bosna i Hercegovina mora prije svega da promijeni svoje izborno zakonodavstvo", kaže Kasim Trnka, ekspert za ustavno pravo.

"Gdje bi se npr. uvelo da je Bosna i Hercegovina za izbor članova Predsjedništva jedna izborna jedinica pri čemu bi svi građani imali pravo da biraju sva tri člana Predsjedništva, naravno za sve ovo su potrebne korjenite promjene i nadasve politička volja da se tome pristupi", smatra Šukrija Bakšić, profesor ustavnog prava.

Sa druge strane profesor ustavnog prava Milan Blagojević smatra da se ovaj pretvorio u političku instituciju.

"Nema samo struka različito mišljenje o presudi. Ista situacija je sa političarima. Premijer Federacije kao i predsjednika HDZ-a koji sumnjaju u provodivost ove presude", kaže Blagojević.

Sažetak presude će biti objavljen narednih dana. A da li će ostati samo na reakcijama ili će biti i konkretnih poteza, saznajte u prilogu Maje Popović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()