Šta do sjednice o Rezoluciji o Srebrenici? Ko je više pojačao svoje lobiranje?

Više detalja donosi u video prilogu Danka Savić

15.05.2024. 21:00
  • Podijeli:

Rezolucija o Srebrenici, naći će se 23. maja pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, objavljeno je na sajtu ove organizacije. Sjednica o izjašavanju o tom pitanju nekoliko puta je odgađana, a za to vrijeme zapadne zemlje, ali i Srbija i Republika Srpska pojačavaju svoje lobiranje.

193 države članice UN-a, bez jedinstvnog stava o Rezoluciji, a svaka ruka se broji. Dok, s jedne strane zapadne zemlje lobiraju za što više Srbija i Republika Srpska grčevito se bore za što manje ruku.

"Ja hoću jasno i glasno da kažem da će Mađarska glasati protiv Rezolucije, koja namjerno ili nenamjerno, demonizira cijeli srpski narod vezano za tragediju u Srebrenici", izjavio je Peter Sijarto, mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine.

Teško je pretpostaviti u kom pravcu će sve ići, smatraju analitičari ali lobiranje je, u ovom trenutku, itekako bitno.

"Ono što je sigurno je da ne postoji jednistven stav, ono što je sigurno jeste da je ovo političko pitanje, takve Rezolucije nisu formalno-pravno obavezujuće ali imaju političku težinu, u svakom slučaju takvi dokumenti su negdje očekivani kao jednoglasni da bi imali neki svoj puni kapacitet", kazao je Bojan Šolaja iz Centra za međunarodne i bezbjednosne studije Banjaluka.

Do jednoglasnosti teško da će se doći, ali čak i ako bude dovoljno glasova za usvajanje rezolucije.

"To neće imati neki trajan uticaj, mislim da je to samo neki iritans, ako uspiju to da donesu u svakom slučaju imaće nešto drugo za godinu dana. Jednostavno od toga žive", poručio je Robert Mekjuen, bivši američki kongresman i lobista.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()