Šmit: Usvajanje rezolucije o Srebrenici nije čin usmjeren protiv Republike Srpske

Prema njegovim navodima, "odluka o donošenju rezolucije naglašava značaj priznavanja i odavanja počasti žrtvama tragičnih događaja koji su se odigrali u julu 1995. godine u i oko Srebrenice"

24.05.2024. 13:27
  • Podijeli:
kristijan šmit - 6 dec 2023 - profimedia-65c2114a3ba22.webp Foto: Profimedia

Kristijan Šmit oglasio se povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Kako stoji u saopštenju OHR-a, Šmit "pozdravlja rezoluciju koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih naroda sa ciljem uvažavanja i obilježavanja genocida u Srebrenici".

Prema njegovim navodima, "odluka o donošenju rezolucije naglašava značaj priznavanja i odavanja počasti žrtvama tragičnih događaja koji su se odigrali u julu 1995. godine u i oko Srebrenice".

"Rezoluciju treba posmatrati kao izraz međunarodne posvećenosti čuvanju dostojanstva preživjelih i sjećanja na one koji su ubijeni. Od najvećeg je značaja da društvo odbaci sve pokušaje minimiziranja ili umanjivanja težine genocida u Srebrenici. Rezolucija mora služiti kao pokretač ozdravljenja i razumijevanja, umjesto da se iskorištava za uske političke ciljeve. To nije čin usmjeren protiv srpskog naroda ili Republike Srpske. Svaki pokušaj da se ova rezolucija stavi u takav kontekst je pogrešan i zlonamjeran", naveo je on.

Poziva sve relevantne faktore u Bosni i Hercegovini da udruže snage u nastojanju da se izgradi povjerenje kao osnova za trajan mir, prosperitet i razvoj Bosne i Hercegovine kao dijela evropske porodice, stoji u saopštenju OHR-a.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()