Skupština KS danas o ostavci premijera i razrješenju Vlade

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk podnio je ostavku na ovu funkciju 9. oktobra

25.10.2023. 09:00
  • Podijeli:
skupstinaks-sjednica-vladaks.jpg

10. radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo zakazana je za danas u 10.00 sati.

Na dnevnom redu će se naći Prijedlog Odluke o prihvatanju ostavke premijera Kantona Sarajevo, kao i Prijedlog Odluke o razrješenju Vlade Kantona Sarajevo.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk podnio je ostavku na ovu funkciju 9. oktobra.

"Zvanično počinje rekonstrukcija Vlade.Ovaj proces ćemo završiti u narednih mjesec dana, a do tada aktuelni saziv nastavlja raditi na započetim projektima. Nakon što Skupština prihvati moju ostavku, predložit ću sastav nove Vlade", objavio je tog dana Uk.

Aktuelni ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić najavio je da ne želi biti ponovo razmatran za ovu poziciju.

Nakon što Skupština prihvati odluke o ostavci premijera i smjeni vlade, pojasnio je predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, već naredni dan mogu započeti proceduru zakazivanja nove sjednice Skupštine na kojoj će imenovati novu vladu.

"Nakon 25. oktobra očekujem od predsjednika klubova većine u Skupštini da dostavi ime mandatara Vlade. Dan nakon toga možemo očekivati da će većina u Skupštini imenovati mandatara", istakao je.

Okerić tvrdi da većina u KS nema ništa protiv da Nihad UK opet bude premijer, te da je njegova ostavka bila samo jedan od proceduralnih načina smjene Vlade.

"Mi smo samo iskoristili pravni osnov da podnošenjem ostavke premijera razriješimo ostale članove Vlade, tačnije one koji su izašli iz vlasti - Stranke za BiH", kazao je Okerić.

Smjena Vlade KS, istakao je, dešava se kako bi se smijenila dva ministra, i to komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almira Bečarevića i finansija Emira Dedovića.

Pored toga, Okerić kaže da će koalicijski partneri iskoristiti mogućnost da eventualno promijene određene ministre u Vladi Kantona Sarajevo.

"Narod i pravda neće mijenjati svoje aktualne ministre. Naša stranka je izrazila želju da promijeni ministra nauke, visokog obrazovanja i mladih Pavla Krstića, a Socijaldemokratska partija BiH još uvijek nam nije dostavila odgovor da li će koristiti to pravo i koje bi ministre mijenjali", navodi Okerić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()